Najava nečeg još goreg? Viktorija Nuland sa članovima hunte u Nigeru

Vašington "drži otvorena vrata za nastavak razgovora", poručuje Nuland

Vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland sastala se u ponedeljak u Nigeru sa nekim od članova vojne hunte, što Si-En-En tumači kao značajan diplomatski podsticaj za obnavljanje demokratije u ključnoj američkoj partnerskoj zemlji u Africi.

Nuland se sastala sa generalom Musom Salauom Barmuom, samoproglašenim načelnikom odbrane, i trojicom pukovnika i više od dva sata imala "izuzetno iskrene i ponekad prilično teške" razgovore, rekla je ona.

Nuland je najviši američki zvaničnik koji se lično sastao sa pučistima. Njeno putovanje u glavni grad Nijamej – na zahtev državnog sekretara Antonija Blinkena – usledilo je manje od dve nedelje nakon što su pripadnici predsedničke garde Nigera preuzeli vlast i dan nakon isteka roka koji je odredila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) da vojna hunta vrati na vlast predsednika Mohameda Bazuma ili rizikuje vojnu intervenciju.

Nuland je u ponedeljak rekla novinarima da su SAD "držale otvorena vrata za nastavak razgovora" i pozvala Barmua i njegove saveznike "da čuju našu ponudu da pokušaju da sarađuju sa njima kako bi se ovo rešilo diplomatskim putem i vratilo na ustavni poredak".

"Nadam se da će otvoriti vrata diplomatiji", rekla je Nuland.

Nuland je napomenula da joj nije odobren sastanak sa novim samoproglašenim liderom Nigera, generalom Abdourahmaneom Tianijem, ni zatvorenim Bazumom.

Ona je naglasila da je bila iskrena o tome šta je u opasnosti ako ne preokrenu kurs i poručila da je "veoma jasno" objasnila posledice po odnose Nigera i SAD, ako se vojno preuzimanje zvanično proglasi državnim udarom, rekavši da "nije naša želja da idemo tamo, ali nas mogu gurnuti do te tačke".

Prema zakonu, SAD su obavezne da smanje stranu i vojnu pomoć vladi Nigera u slučaju državnog udara. Blinken je u petak objavio da su SAD obustavile određenu pomoć.