Francuski senatori pisali Makronu: Potpuni neuspeh vojnih i diplomatskih napora u Africi

Danas se jučerašnja francuska Afrika pretvara u vojnu rusku Afriku, ekonomski kinesku Afriku i diplomatski američku Afriku, poručili su senatori

Neuspesi Pariza na polju vojne, političke i kulturne saradnje sa Afrikom doveli su ne samo do intenziviranja antifrancuskih osećanja na kontinentu, već i do rasta uticaja Rusije, Kine i SAD, navodi se u otvorenom pismu 92 francuska senatora predsedniku Emanuelu Makronu, objavljenom u listu "Figaro".

"Danas Niger, juče Mali, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso – odbacili su Francusku, francuske snage, francuska preduzeća. Poslednjih godina su članovi francuske vlade kamuflirali neuspehe optužujući za nostalgiju sve one koji se ne slažu za politikom 'francuske Afrike', koja je podrazumevala neformalno starateljstvo nad bivšim kolonijama. Danas se jučerašnja francuska Afrika pretvara u vojnu rusku Afriku, ekonomski kinesku Afriku i diplomatski američku Afriku", navodi se u pismu. 

Oni su istakli da nakon neuspeha francuske operacije "Barkhan" dolaze i druge paravojne formacije koje su spremne da rade sa liderima na okupljanju stanovništva protiv bivše kolonijalne sile.

Senatori su skrenuli pažnju na postepeno opadanje uloge francuskog jezika na kontinentu zbog sve veće popularnosti engleskog.

"Afrika, prijateljski kontinent, kao da je prestala da razume Francusku i sve više osporava njenu ulogu i prisustvo", dodali su i pozvali francuskog predsednika da zauzme jasan stav o tome.

Šef države još nije zvanično odgovorio na pismo, ali je na reči o vojnom neuspehu reagovao ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu, koji je rekao da operacija "Barkhan" "nije bila neuspeh".

Lekornu je istakao da francuske trupe "spasavaju hiljade života i štite francuske građane suprotstavljajući se terorističkim grupama u ovom delu Afrike".

Francuska vojska u Africi

Francuska je pokrenula operaciju "Barkhan" u avgustu 2014. za borbu protiv islamističkih grupa u Maliju, Burkini Faso, Mauritaniji, Nigeru i Čadu. Bio je to nastavak operacije "Serval", koja je izvedena u Maliju od 2013. do 2014. godine. 

Prema podacima Ministarstva oružanih snaga, u operaciji "Barkhan" učestvovalo je više od 5.000 ljudi, dok su francuski gubici tokom obe operacije iznosili 58 vojnika.

Krajem 2021. godine vlada Malija, gde su bile koncentrisane glavne snage francuskog ograničenog kontingenta, zahtevala je da ih Pariz što pre povuče iz te afričke zemlje. Ovaj uslov je ispunjen u avgustu 2022, kada je najveći deo vojske prebačen u susedni Niger, gde se 26. jula 2023. dogodio vojni udar, čiji su učesnici, zauzvrat, zahtevali povlačenje francuskih trupa u narednom mesecu.

Naime, u glavnom gradu Nigera postoji velika francuska vazdušna baza, sa oko 1.500 vojnika. Na teritoriji zemlje raspoređene su i vojne jedinice Nemačke, Italije i Sjedinjenih Država.