Svet

Za "zelenu energiju" posečeno 16 miliona stabala u Škotskoj: Ali to nije najgore od svega

Seča miliona stabala takođe negativno utiče na domaće populacije ptica i slepih miševa, ali i eksploataciju retkih minerala neophodnih za funkcionisanje vetroturbina
Za "zelenu energiju" posečeno 16 miliona stabala u Škotskoj: Ali to nije najgore od svegaGetty © Pierre Crom / Stringer

Skoro 16 miliona stabala na javnom zemljištu vlasti Škotske su posekle kako bi napravile mesto za zelenu energiju u vidu vetroturbina.

Sekretar za ruralna pitanja levičarsko-separatističke vlade iz redova Škotske nacionalističke partije, Majri Gadžen, priznala je da je od 2000. godine posečeno oko 15,7 miliona stabala, ili oko 1.700 dnevno, kako bi se očistio prostor za izgradnju vetrogeneratora.

U pismu škotskom torijevcu prošlog meseca, članu parlamenta, Liamu Keru, Gadžen otkriva da je u poslednje dve decenije posečeno oko 7.858 hektara drveća.

Sa prosekom od oko 2.000 stabala po hektaru, pretpostavlja se da je iskorenjeno ukupno 15,7 miliona stabala kako bi se olakšao razvoj vetroelektrana, navodi "Telegraf".

"Tamo gde je potrebno ogoliti šumu sa ciljem razvoja, od investitora se načelno očekuje da kompenzuje pošumljavanjem na drugom mestu kako bi se izbegao neto gubitak šumskog zemljišta", navodi se. 

Iz kompanije "Forestri and Lend Skotland" nastavljaju da tvrde da su zasadili oko 500 miliona stabala u istom vremenskom periodu.

Njihovi kritičari kažu da među ruralnim zajednicama širom zemlje vlada zabrinutost zbog lokacija na kojima je izvršen ekocid, tvrdeći da postoji negativan vizuelni uticaj, šteta po divlje životinje i poljoprivredu.

"Sada saznajemo da postoji značajna šteta kada je u pitanju drveće", dodaju oni.

Seča miliona stabala takođe negativno utiče na domaće populacije ptica i slepih miševa, ali i eksploataciju retkih minerala neophodnih za funkcionisanje vetroturbina.

Naime, da bi se stvorila upotrebljiva energija, magneti velike snage se prave od retkih minerala kao što su neodimijum i disprozijum, koji se skoro isključivo kopaju u komunističkoj Kini.

Proces iskopavanja takvih minerala često može imati katastrofalne posledice po lokalno stanovništvo, a meštani u kineskom gradu Dalahaju su ranije pričali da su počeli da im ispadaju zubi, da pate od kožnih i respiratornih problema, da je porasla stopa raka, a deca se rađaju sa mekim kostima.

Uprkos tome škotska vlada obećava da će nastaviti da forsira "zelenu energiju", a portparol za šumarstvo i zemljište u Škotskoj je dodao: "Obnovljiva energija proizvedena iz vetroelektrana je ključni element u odgovoru Škotske na klimatske vanredne situacije i stvaranje dovoljno zelene energije za 600.000 domova."

image