Svet

Još jedan Maskov skandal: Zaposleni tuže "Tviter" zbog kršenja Zakona o radu

"Tviter" je zaposlenima poslao mejl o mogućim opuštanjima u četvrtak uveče, a danas su privremeno zatvorili kancelarije
Još jedan Maskov skandal: Zaposleni tuže "Tviter" zbog kršenja Zakona o raduwww.globallookpress.com © IMAGO/John Nacion

Zaposleni u "Tviteru" podneli su kolektivnu tužbu protiv kompanije nakon što ih je novi vlasnik te društvene mreže, Ilon Mask, obavestio u dopisu putem e-pošte da će danas početi otpuštanja.

Tužba je podneta američkom saveznom sudu u San Francisku. Traži se da Tviter poštuje savezni Zakon o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika.

Prema američkom zakonu kompanije moraju da obaveste 60 dana ranije zaposlene pre bilo kakvog masovnog otpuštanja. Na ovaj način  zaposlenima se daje dovoljno vremena za pronalaženje drugog posla ili prekvalifikaciju.

"Tviter" je zaposlenima poslao mejl o mogućim opuštanjima u četvrtak uveče, a danas su privremeno zatvorili kancelarije. Saopšteno je da će u petak do 12 časova znati svoj radni status. Naime, ko zadrži radna mesta biće obavešten na mejlu kompanije, a zaposleni koji dobiju otkazdobiće obaveštenje na ličnu imejl adresu.

Desetine zaposlenih su na "Tviteru" objavili da su otpušteni i pre nego što su o tome zvanično obavešteni, pošto su otkrili da više ne mogu da pristupe svojim poslovnim nalozima ili da se prijave na svoje radne laptopove.

"Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu, jasno je stavio do znanja da smatra da je poštovanje saveznih zakona o radu trivijalno. Podneli smo federalnu tužbu kako bismo osigurali da se utvrdi krivica 'Tvitera' prema našim zakonima i kako bismo sprečili zaposlene da nesvesno potpišu da se odriču svojih prava", rekla je za Si-En-En advokatica Šenon Lis-Riordan, koja je podnela tužbu.

Frustrirani radnici su izrazili svoja nezadovoljstva zbog otpuštanja na društvenoj mreži koristeći heštag #OneTeam. Novi vlasnik "Tvitera" najavio je da će otpustiti oko 3.700 zaposlenih, odnosno oko polovine radne snage, u nastojanju da smanji troškove i nametne novu radnu etiku.

image