Svet

Poljska i zvanično prebacuje 1.000 vojnika na granicu sa Belorusijom

Poljska gomila trupe i tehniku u blizini granice, i to mora nekako da opravda, smatra Ministarstvo odbrane Belorusije
Poljska i zvanično prebacuje 1.000 vojnika na granicu sa Belorusijomwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Poljska je odlučila da rasporedi dodatnih hiljadu vojnika na granici sa Belorusijom, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane, prenose "RIA Novosti".

"U vezi sa dinamičnom situacijom na poljsko-beloruskoj granici i zahtevom komandanta granične službe za pojačanje zaštite granice, ministar odbrane je naložio da se pošalju dodatne trupe za patroliranje poljsko-beloruskom granicom i učešće u operaciji 'Sigurno Podlasije' (Podlasko vojvodstvo Poljske)", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da se glavni komandant Poljske granične službe Tomaš Praha u ponedeljak obratio Ministarstvu nacionalne odbrane sa zahtevom da prebaci još hiljadu vojnika na poljsko-belorusku granicu. Trenutno je na ovoj granici već prisutno dve hiljade poljskih vojnika.

Prošlog utorka je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su dva beloruska helikoptera navodno narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega je šef Ministarstva odbrane zemlje naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su optužbe o kršenju poljske granice od strane beloruskih helikoptera izmišljene i da ih je iznelo poljsko vojno-političko rukovodstvo kako bi opravdalo gomilanje snaga i sredstava u blizini beloruske granice. 

image