Slovačka: Rusi podrivaju našu proukrajinsku vladu kampanjama na internetu

Prema istraživanjima javnog mnjenja, više Slovaka veruje Rusiji nego američkim saveznicima

Slovačka, članica NATO-a i Evropske unije, u kojoj polovina građana smatra da nije Rusija ta koja je izazvala rat u Ukrajini, pojačava rad specijalne jedinice za borbu protiv hibridnih pretnji, piše "Blumberg".

Centar za borbu protiv hibridnih pretnji najavljuje kupovinu specijalnog softvera zasnovanog na veštačkoj intelegeniciji kako bi se detektovale informacione operacije.

"To će nam omogućiti da imamo bolji pregled onoga što se dešava na internetu, kao i da li se njime upravlja iz inostranstva", kaže Danijel Milo, šef ove specijalne jedinice.

On tvrdi da se Rusija služi hibridnim kampanjama na internetu kako bi podrila vladu koja ima "snažan proukrajinski stav".

Prema istraživanjima javnog mnjenja, više Slovaka veruje Rusiji nego američkim saveznicima, dodaje "Blumberg".

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara, "broj proruskih objava na društvenim mrežama bio je jednak onim proukrajinskim", navodi Milo i dodaje da je kroz nekoliko meseci broj objava u kojima se podržava Rusija nadmašio proukrajinske.

"To je rezultat kampanje dezinformisanja. Deo populacije je indoktrinisan proruskom propagandom", tvrdi šef Centra za borbu protiv hibridnih pretnji.

Napore jedinice podržava i slovačka vlada koja Ukrajini šalje vojnu i humanitarnu pomoć, prihvata desetine hiljada njihovih izbeglica i uvodi sankcije Rusiji. 

"Moramo da pojačamo naše napore. Još uvek postoji potencijal za povećanje efikasnosti", poručio je nedavno slovački premijer Eduard Heger dok je govorio borbi protiv dezinformacija na društvenim mrežama.