Svet

UN upozoravaju na moguće epidemije: Tropske bolesti i komarci na rekordnom nivou u EU

Pre 10 godina tigrasti komarac primećen je samo u osam zemalja EU, odnosno 114 regiona, a sada se nalazi u 13 država, odnosno 337 regiona
UN upozoravaju na moguće epidemije: Tropske bolesti i komarci na rekordnom nivou u EUGetty © Photo by Jon Cherry/Getty Images

Ujedinjene nacije su upozorile da Evropskoj uniji preti opasnost od "rekordnog broja infekcija koje prenose komarci", a koje su, kako ističu, posledica klimatskih promena, prenosi španski A-Be-Se.  

"Granice ucrtane na mapama ne postoje za viruse koji se slobodno kreću u sve globalizovanijem svetu. Kretanje ljudi, bilo zbog migracije, bilo zbog turizma, dovelo je do toga da se tropske bolesti tiho prenose uz najbolje moguće uslove", navodi se u tekstu.

Tigrasti komarac, vrsta insekta iz jugoistočne Azije koja se naselila u Evropi prenosi viruse zika, denga i čikungunja.

Kako prenosi španski list, u toj državi primećeni su tigrasti komarci koji su se naselili se u Andaluziji i Madridu, a komarac "aedes aegipti" koji je poznat i kao komarac žute groznice nalazi se na Kanarskim ostrvima. Japanski komarac "aedes japonikus" koji takođe može izazvati epidemiju, na primer, groznice Zapadnog Nila, već je na severu Španije.

Kada je u pitanju ostatak Evrope, podaci zabrinjavaju UN, budući da je 2013. godine tigrasti komarac primećen samo u osam zemalja EU, odnosno 114 regiona, a sada se nalazi u 13 država, odnosno 337 regiona.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, 2022. godine je pređena crvena linija u pogledu slučajeva lokalno stečenih tropskih bolesti, kada je prijavljeno 1.113 obolelih i 92 smrtna slučaja od infekcije virusom Zapadnog Nila, poreklom iz 11 zemalja, što je najveći broj slučajeva od vrhunca epidemije 2018. godine.

Kada je u pitanju denga groznica, Evropska unija je 2022. registrovala 71 slučaj infekcije, što je jednako ukupnom broju zaraženih između 2010. i 2021. godine.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti upozoravaju da će tokom godina Mediteran prednjačiti po broju infekcija, sa "zabrinjavajućim" brojem epidemija. 

"Mediteranska klima je postala savršeno okruženje za tigraste komarce i nije iznenađujuće da raste broj slučajeva denga groznice", kaže Selin Gosner, stručnjak za nove bolesti za A-Be-Se.

"Poslednjih godina suočavamo se sa geografskim širenjem invazivnih vrsta komaraca na područja EU koja ranije nisu bila pogođena", kaže direktor Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Andrea Amon, dodajući da će, ukoliko se taj trend nastavi, biti više slučajeva i verovatno smrtnih ishoda od bolesti kao što su denga groznica ili groznica Zapadnog Nila.

Iako Ujedinjene nacije i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju na novonastalu situaciju, španski stručnjaci navode za A-Be-Se da nema mesta panici, već je potrebno biti oprezan.

U Srbiji 10 slučajeva groznice Zapadnog Nila 

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut objavio je danas da je u ovoj godini registrovano ukupno 10 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

U saopštenju se precizira da su obolele osobe, kod kojih je do jučerašnjeg dana potvrđen taj virus, sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog i Sremskog okruga, kao i da je jedna zaražena osoba doputovala iz Nemačke.

Batut navodi da su obolele osobe dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina, a da je većina njih, 80 odsto, imala neka pridružena oboljenja, najčešće dijabetes i hipertenziju.

Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju.

image