Svet

Kijev objasnio deset tačaka formule mira Zelenskog

Obezbeđenje nuklearne, prehrambene i energetske sigurnosti, razmena "zadržanih lica" i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, su neke od tačaka ukrajinskog plana
Kijev objasnio deset tačaka formule mira Zelenskogwww.globallookpress.com © Aleksander Lyskin/Global Look Pres

Kijevski režim je objavio dokument pod nazivom "Filozofija ukrajinske formule mira" u kome se detaljno objašnjava svaka od deset tačaka "formule mira" koju je ranije predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kako bi Ukrajini vratio mir, prenose "RIA Novosti".

Jedna od važnijih tačaka, sudeći prema najnovijem dokumentu, je radijaciona i nuklearna bezbednost Ukrajine, a vodeću ulogu u njenom osiguranju imaće Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Prehrambena bezbednost je moguća, samo ako se osigura nesmetani izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka i ako se sprovede inicijativa EU "Solidari lenses" za izgradnju železničkih, drumskih i rečnih puteva za izvoz žitarica u Evropu, pojašnjava se u dokumentu.

"Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine moraju da se vrate celoj njenoj teritoriji u okviru međunarodno priznatih granica koje su bile određene u vreme proglašenja nezavisnosti Ukrajine 1991. godine", objašnjava Kijev.

Osim toga, mirovni plan Zelenskog pokreće pitanja ekološke bezbednosti, sprečavanja eskalacije sukoba, kao i "vraćanja pravde" kroz istragu na međunarodnom nivou.

Ukrajinski predsednik je prošlog novembra izneo svoj "mirovni plan" od deset tačaka. "Formula mira" obuhvata obezbeđenje nuklearne, prehrambene i energetske sigurnosti, razmenu "zadržanih lica" po formuli "svi za sve", obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Predsednik Ukrajine insistira na pružanju međunarodne bezbednosne garancije, ističući da Kijev želi da stvori međunarodni mehanizam koji bi zemlji nadoknadio gubitke od sukoba na račun ruske imovine.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusku Federaciju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, međutim, Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara.

image