Svet

EKOVAS: Ne planiramo skoru invaziju na Niger, dijalog i dalje na stolu

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država je neposredno nakon puča najavila da će vojno intervenisati ako se hunta ne povuče i ne vrati svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na njegovu nekadašnju funkciju
EKOVAS: Ne planiramo skoru invaziju na Niger, dijalog i dalje na stolu© Фото Танјуг/AP Photo/Jerome Delay, File

Pokretanje vojne operacije snaga Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) nije planirano u bliskoj budućnosti, javila je agencija Frans pres (AFP), pozivajući se na izvore u rukovodstvu zajednice.

"Invazija nije predviđena u ovoj fazi, planovi za dijalog su i dalje na stolu", dodaju izvori francuske međunarodne agencije.

Podsećamo, prethodno je "Radio Frans Enternasional" preneo da grupa afričkih zemalja planira da pošalje kontingent od 25.000 vojnika u Niger, kao deo vojne intervencije u toj zemlji.

EKOVAS je neposredno nakon puča najavio da će vojno intervenisati ako se hunta ne povuče i ne vrati svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na njegovu nekadašnju funkciju. Oni su pučistima dali rok od sedam dana za ispunjenje uslova, koji je istekao u nedelju.

Kako navodi ta radio stanica, diplomate u Nigeriji tvrde da plan nikada i nije bio da se interveniše neposredno nakon isteka tog roka, ali da opcija vojne akcije nije skinuta sa stola.

Dok se u zemljama EKOVAS-a pripremaju za invaziju, oružane snage Nigera su počele da premeštaju svoje snage u okolini prestonice Nijameja, preneo je Si-En-En.

Lideri članica Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike (EKOVAS) sastaće se u četvrtak, 10. avgusta, kako bi diskutovali o krizi u Nigeru i daljim koracima koje će to telo preduzeti.

image