Isplivali detalji: Kupac starih belgijskih tenkova "leopard" je "Rajnmetal", šalje ih u Ukrajinu

Nemačka kompanija je prvobitno nameravala da tenkove kupi od Švajcarske, koja je, pozivajući se na svoju neutralnost, odbila da ih proda

Nemački odbrambeni koncern "Rajnmetal" nabavio je 50 starih tenkova "leopard 1" od Belgije, od kojih je većina namenjena za prebacivanje u Ukrajinu, prenosi "Handelsblat".

"Koncern 'Rajnmetal' priprema još jedan kontingent borbenih tenkova za izvoz u Ukrajinu. U tu svrhu kompanija je nabavila 50 tenkova 'leopard 1' od belgijske kompanije 'OIP Land Sistems'", piše list, pozivajući se na izvore u nemačkom vojno-industrijskom kompleksu.

Od 50 tenkova, koncern namerava da isporuči 30 Ukrajini, precizira se u članku. "Rajnmetal" je prvobitno nameravao da ih kupi od Švajcarske, koja je, pozivajući se na svoju neutralnost, odbila da to učini, navodi list.

Belgijski mediji su ranije izveštavali o ovoj transakciji bez navođenja kupca. "Leopard 1" - glavni borbeni tenk, proizveden u Nemačkoj 1965-1984, do sredine 1980-ih bio je u službi Bundesvera, kao i armija Holandije, Belgije, Norveške, Danske, Australije i Italije.

U julu je objavljeno da će "Rajnmetal" u naredna tri meseca otvoriti fabriku u Ukrajini za proizvodnju i popravku oklopnih vozila.