Svet

Si-En-En: Mračna prognoza ukrajinske ofanzive veliki politički problem za Zelenskog u SAD

Iz političkih i strateških razloga postoji ogroman pritisak na Ukrajinu da ovog leta napravi značajne prodore na bojnom polju
Si-En-En: Mračna prognoza ukrajinske ofanzive veliki politički problem za Zelenskog u SADGetty © Handout / Handout

Jedna od najvećih tragedija Ukrajine dok sprovodi ofanzivu koja do sada nije ispunila njena sopstvena, kao ni očekivanja Zapada, je to što ne može sama da odlučuje o svojoj sudbini.

Vlada predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zavisi od američkog i zapadnog naoružanja, piše u svojoj analizi Si-En-En. 

Amerikanci su spremni za potencijalni sukob između predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je obećao da će okončati rat za 24 sata.

Čak iako Tramp ne bude republikanski kandidat 2024. godine, smanjenje javne podrške sukobu moglo bi naštetiti Bajdenu.

Zato, iz političkih, ali i strateških razloga, postoji ogroman pritisak na dugoočekivanu ofanzivu Ukrajine ovog leta da napravi značajne prodore na bojnom polju.

Ali do sada je ofanziva bila više spora nego blickrig, što povećava mogućnost da bi sukob mogao da zađe duboko u narednu godinu.

Trežnjenje Zapada 

Nekoliko nedelja nakon dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive, zapadni zvaničnici govore o "otrežnjujućim" procenama sposobnosti ukrajinskih snaga da ponovo zauzmu značajnu teritoriju, otkrila su za Si-En-En četiri visoka američka i zapadna zvaničnika upoznata sa najnovijim obaveštajnim podacima.

"U narednih nekoliko nedelja ćemo još videti da li postoji šansa za napredak. Ipak, mogućnost da se postigne progres koji bi promenio ravnotežu ovog sukoba je, mislim, krajnje malo verovatna", rekao je visoki zapadni diplomata za Si-En-En.

Ukrajinske poteškoće i teški gubici u borbi delom proizlaze iz utvrđenih odbrambenih pozicija, rovova i minskih polja za čije postavljanje je Rusija imala mesece, kao i činjenice da ofanzivnoj snazi treba brojčana prednost nad dobro ukopanim trupama.

Dok su ruske snage bile izloženije na početku, sukob je sada ušao u težu fazu za Ukrajinu, piše Si-En-En.

Zelenski priznao - Ukrajina je umorna

"Kontraofanziva je teška. Odvija se verovatno sporije nego što neki ljudi žele ili mogu da vide", rekao je Zelenski nedavno.

Međutim, pozivajući se na strpljenje među saveznicima, obećao je da će njegove snage pobediti Rusiju.

"Umor je u našim očima, ali strah je u njihovim očima. I to su dve vrlo različite stvari", rekao je on.

Još je prerano reći da je ukrajinskoj ofanzivi odzvonilo uprkos dolasku jesenjeg vremena koje bi moglo otežati glavne manevre.

Penzionisani general-pukovnik Mark Hertling rekao je za Si-En-En da su "mnogi analitičari verovali da Ukrajina ne može zaustaviti Rusiju na početku ovog rata" te ih je u završnici ukrajinska vojska demantovala.

Rekao je da Ukrajina vodi veliku ofanzivu preko područja ekvivalentnog udaljenosti između Vašingtona i Bostona i da joj treba vremena.

"Postoji mnogo sumornih komentara o onome što se događa sada, ali ono što Ukrajina radi najteža je od svih misija i trebaće puno vremena", rekao je Hertling.

Američki politički izgledi za Ukrajinu mračni 

Međutim, ima li Zapad strpljenja da Ukrajini da vreme koje joj je potrebno?

Nedostatak velikih proboja protiv Rusije u narednim nedeljama neće zapadnim političarima ostaviti drugi izbor nego da razmotre širi politički kontekst rata, čak i ako nema kraja na vidiku.

Uprkos međunarodnoj konferenciji na visokom nivou u Saudijskoj Arabiji za istraživanje potencijalnih mirovnih rešenja tokom vikenda, za sada nema jasnog puta čak ni do prekida vatre.

Sposobnost i Rusije i Ukrajine da podnose teške gubitke na frontu biće ključna u odlučivanju trenutka kada bi ijedna strana mogla biti otvorena za dogovor, odnosno kada bi trošak nastavka borbe mogao biti veći od nagrada za okončanje rata.

Bez obzira da li on osvoji drugi mandat ili ne, Bajdenovim nasleđem će dominirati njegova uloga u odgovoru na sukob.

Trenutak kada dođe ovaj scenario može imati mnogo veze sa postojanošću ili dugotrajnom krhkošću američke podrške, koja je od vitalnog značaja ne samo za naoružavanje Ukrajine, već i za održavanje jedinstva u NATO.

Šta kažu ankete?

Nova anketa, objavljena prošle nedelje, odražava političke složenosti u SAD oko rata - 55 odsto birača sada kaže da Kongres ne bi trebalo da odobri dodatna sredstva za podršku Ukrajini, dok 51 odsto smatra da su SAD već dovoljno učinile da pomognu, a 48 odsto ima mišljenje da bi trebalo da učini više.

Nedugo nakon početka sukoba 2022. godine - 62 odsto reklo je da SAD treba da učini više da podrži Ukrajinu.

Kao gotovo sve ostalo u SAD, podrška ratnim naporima duboko je polarizovana.

Anketa Si-En-Ena otkrila je da 71 odsto republikanaca smatra da Kongres ne bi trebalo da odobri nova sredstva, dok 62 odsto demokrata kaže da bi trebalo.

Anketa sugeriše da postoji tačka u kojoj postoji dovoljno republikanske i demokratske podrške za novo finansiranje.

Politička dinamika u Predstavničkom domu predstavlja prilično nesigurnu osnovu za vitalnu američku podršku Ukrajini, naglašavajući zašto bi zaustavljena ofanziva mogla predstavljati političku katastrofu za Zelenskog u Sjedinjenim Državama, kao i strateški gubitak za Ukrajinu.

Bela kuća umanjuje ideju da Ukrajina gubi na zamahu i da za sada ima vremena. Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u utorak za Si-En-En da Ukrajina ostvaruje određeni napredak i nagovestio je da bi novi paket pomoći, koji bi potencijalno uključivao opremu za čišćenje mina i HIMARS, mogao da stigne ove nedelje.

Ipak, s obzirom na slabljenje američke javne podrške ratu, Bajden bi se mogao suočiti sa komplikovanim zadatkom da objasni produženu podršku SAD Ukrajini tokom još jednog krvavog leta dok se kandiduje za reizbor sledeće godine.

U sukobu se ne bori nijedna američka trupa, a predsednik se dugo protivio umešanosti SAD u prekomorske sukobe. Izbegavanje direktnog sukoba SAD sa Rusijom učinio je centralnim delom svoje strategije, ali ipak Tramp vidi priliku za tako nešto.

Bivši predsednik glasno upozorava da bi Bajdenov stav o Ukrajini mogao dovesti do Trećeg svetskog rata i nuklearnog sukoba.

image