Svet

Republikanci: Bajden koristi "računovodstvenu prevaru" da finansira Ukrajinu

Pošto su sredstva za isporuke oružja iscrpljena, Bela kuća pokušava da iskoristi ovu "grešku" kako bi nastavila da šalje oružje Kijevu
Republikanci: Bajden koristi "računovodstvenu prevaru" da finansira Ukrajinuwww.globallookpress.com © Annabelle Gordon

Američki predsednik Džozef Bajden koristi "računovodstvenu prevaru", otkrivenu u maju, kako bi poslao još pomoći Ukrajini, izjavila je u utorak republikanska predstavnica Mardžori Tejlor Grin.

Američki zvaničnici su u ponedeljak saopštili da će sledeći paket pomoći Kijevu biti finansiran iz neočekivanog "prihoda" od 6,2 milijarde dolara.

U maju je Pentagon objavio da su računovođe pogrešno ocenile vrednost prethodnih isporuka oružja Kijevu, i da ta "greška" iznosi 6,2 milijarde dolara. Ovaj novac bi, prema mišljenju Pentagona i Bele kuće, trebalo da se koristi za finansiranje novih transfera oružja Ukrajini.

Ova "greška" je otkrivena pre nego što je prošlog meseca isporučena poslednja tranša vojne i ekonomske pomoći, koju je Kongres odobrio Ukrajini, vredna 48 milijardi dolara.

U suštini, količina naoružanja poslatog u Ukrajinu za sada ostaje nepromenjena, ali proglašavajući iznos "precenjenim", Pentagon smatra da može poslati Kijevu još više naoružanja.

Pomoći Kijevu ili Amerikancima ugroženim zbog poplava

"Nismo još ni okončali finansiranje sopstvene vojske, a Bajden koristi računovodstvenu prevaru da pošalje još novca u Ukrajinu", tvitovala je Grinova u utorak.

"Osim toga, oni žele da Kongres donese odluku o više pomoći Ukrajini, koristeći novac namenjen Amerikancima za pomoć zbog poplava", dodala je ona, pozivajući se na izveštaje da Bela kuća radi na predlogu dopunskog budžeta za finansiranje budućih transfera oružja Kijevu, koji, očigledno, planira da kombinuje sa predstojećom pomoći u slučaju katastrofa.

"Ovo je pogrešno, to ne može da se uradi", izjavila je Grinova. "Trebalo bi da pomognemo Amerikancima u katastrofama, a ne da istovremeno glasamo za finansiranje Ukrajine. Treba razdvojiti ta sredstva, jer ne želim da glasam za slanje novca za rat u inostranstvu, u kojem će poginuti još više ljudi!"

Republikanski poslanici su podržali politiku Bajdenove administracije da naoružava Ukrajinu "koliko god bude bilo potrebno", ali grupa “tvrdolinijaša” konzervativaca je u nekoliko navrata zahtevala da SAD obustave slanje novca i oružja Kijevu.

Ova grupa "odmetnutih" republikanaca, uključujući Grina, sklopila je u januaru neku vrstu sporazuma da predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Makartijem. Makarti im je omogućio istaknute pozicije u odborima i mogućnost da započnu procedure smenjivanja ukoliko budu nezadovoljni njegovim vođstvom.

Kada sledeći zakon o finansiranju Ukrajine dođe pred Kongres, Makarti će morati da traži ravnotežu između interesa "proukrajinske" većine republikanaca i Grina i njenih izolacionista.

image