Svet

Anketa magazina "Ekonomist": U Nigeru podržavaju pučiste i Rusiju

Iako anketa ukazuje na preovlađujuće raspoloženje, ipak je treba uzeti s rezervom jer je sprovedena brzo i na malom uzorku
Anketa magazina "Ekonomist": U Nigeru podržavaju pučiste i RusijuNone © Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Prva anketa sprovedena nakon puča u Nigeru, koju je uradila kompanija za ispitivanje javnog mnjenja "Premis data", pokazala je da čak 78 odsto ispitanika podržava akcije vojne hunte, te da 73 odsto smatra da bi ona trebalo da ostane na vlasti dugo ili do održavanja novih izbora.

Takođe, tek nešto više od polovine anketiranih, njih 54 odsto nije za intervenciju ni regionalnih ni međunarodnih organizacija.

Oni koji podržavaju stranu intervenciju mahom bi želeli da nju sprovodi Rusija – njih 50 odsto, dok "Ekonomist" konstatuje da je uzrok tome što verovatno misle da bi ruska strana podržala pučiste.

Samo 16 odsto ispitanih bi želelo da situaciju reše Sjedinjene Države, 14 odsto Afrička unija a samo četiri procenta bi se prepustilo Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (EKOVAS).

List dodaje da iako anketa ukazuje na preovlađujuće raspoloženje, ipak je treba uzeti s rezervom jer je sprovedena brzo i na malom uzorku. Većina ispitanika bili su obrazovani muškarci, dok je njih 62 iz glavnog grada.

image