Svet

Jonhap: Južna Koreja se priključuje grupi za spovođenje "formule mira" Zelenskog

Seul se nada da će učešće republike u radnoj grupi pomoći južnokorejskim kompanijama da učestvuju u velikim projektima rekonstrukcije u Ukrajini
Jonhap: Južna Koreja se priključuje grupi za spovođenje "formule mira" ZelenskogGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

Južna Koreja će učestvovati u radnoj grupi za sprovođenje "formule mira" koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, prenosi agencija Jonhap, pozivajući se na administraciju predsednika te zemlje.

Odluka je navodno doneta tokom posete savetnika za nacionalnu bezbednost Čo Tae Jonga Saudijskoj Arabiji, gde je učestvovao u razgovorima o Ukrajini. Sastanku su prisustvovali savetnici za nacionalnu bezbednost iz 45 zemalja.

Kako je saopštila administracija južnokorejskog predsednika, tokom sastanka u Saudijskoj Arabiji razgovaralo se o pitanju stvaranja radne grupe za kontrolu primene kijevske "formule mira".

Učesnici sastanka su se takođe dogovorili da nastave razgovore o održavanju sličnog sastanka u budućnosti i sprovođenju samita o "formuli mira" Zelenskog.

"U skladu sa jednom od ključnih tačaka predložene inicijative za mir i solidarnost u Ukrajini, Južna Koreja će učestvovati u radnoj grupi za primenu formule mira", naveo je zvaničnik.

Dodaje se da se Južna Koreja navodno nada da će njeno učešće u radnoj grupi pomoći južnokorejskim kompanijama da se uključe u velike projekte rekonstrukcije u Ukrajini.

Proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji, u gradu Džeda, održani su pregovori o Ukrajini, na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. 

Brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku i EU.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da će Kremlj pratiti sastanak u Saudijskoj Arabiji o Ukrajini, kao i da ostaje da se vidi kakvi se ciljevi postavljaju. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući razgovore o Ukrajini u Džedi, navelo da je fiksiranje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Rusije apsurd i besmislica.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusku Federaciju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara. 

image