Poljska gomila trupe na granici sa Belorusijom: Dve hiljade vojnika više

U navodnom strahu od Belorusije, Varšava na granicu prebacuje sve više trupa, ali se i aktivno naoružava

Ministarstvo odbrane Poljske uputiće 2.000 vojnika na granicu sa Belorusijom, saopštilo je republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenose "RIA Novosti".

"Imaćemo, ne hiljadu, već dve hiljade vojnika više na granici", rekao je zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Mačej Vasik novinskoj agenciji PAP. Prema njegovim rečima, vojnici će biti raspoređeni u roku od dve nedelje".

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da se glavni komandant poljske granične službe Tomaš Praga u ponedeljak obratio Ministarstvu nacionalne odbrane sa zahtevom da prebaci još hiljadu vojnika na poljsko-belorusku granicu. Trenutno je na ovoj granici već prisutno dve hiljade poljskih vojnika.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je prošle nedelje saopštilo da su dva beloruska helikoptera navodno narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega je šef ministarstva odbrane zemlje naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom. Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su optužbe o kršenju poljske granice od strane beloruskih helikoptera izmišljene i da ih je iznelo poljsko vojno-političko rukovodstvo kako bi opravdalo gomilanje snaga i sredstava u blizini beloruske granice.