Svet

Pobunjenici u Nigeru: Francuska vojska napala gardu i narušila vazdušni prostor, Pariz negira

Organizatori puča koji su od kraja jula preuzeli vlast u zemlji su naredili da se poveća nivo pretnje
Pobunjenici u Nigeru: Francuska vojska napala gardu i narušila vazdušni prostor, Pariz negira© Tanjug/AP Photo/Jerome Delay

Pobunjenici koji su krajem jula preuzeli vlast smenivši predsednika Mohameda Bazuma u Nigeru javljaju da je francuska vojska napala vojnike predsedničke garde i narušila vazdušni prostor, prenose "RIA Novosti".

Nacionalni savet za odbranu otadžbine, formiran posle puča, naredio je da se podigne nivo pretnje.

Predstavnik Nacionalnog saveta Amadu Abdraman rekao je u obraćanju na lokalnoj televiziji da su francuske snage "jednostrano oslobodile zarobljene teroriste" i poletele vojnim avionom iz Ndžamene u Čadu, namerno "prekinuvši svaki kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja nakon ulaska u naš vazdušni prostor".

Francuska je odbacila optužbe pobunjenika u Nigeru za narušavanje vazdušnog prostora zemlje i oslobađanje "terorista", javila je agencija Frans pres pozivajući se na izvor u Ministarstvu spoljnih poslova zemlje.

"Jutrošnji let je koordinisala i odobrila nigerijska vojska. Francuske oružane snage nisu oslobodile nijednog teroristu", navodi agencija.

Što se tiče svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma on neće podneti ostavku, kako je to rekao za "RIA Novosti" njegov savetnik Antinekar Al-Hasan.

"Ništa nije potpisao i neće podneti ostavku. Radije će umreti nego podneti ostavku", odgovorio je savetnik.

On je osudio sankcije koje je Nigeru zbog puča u ovoj zemlji uvela Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS).

"To je nezakonito i nelegitimno. Mi smo protiv sankcija. Neće patiti hunta, patiti će narod Nigera", rekao je savetnik Bazuma.

Sankcije EKOVAS-a osudilo je i nekoliko bivših predsednika i premijera Nigera u zajedničkom pismu u kojem se traži njihovo ukidanje.

Al-Hasan je rekao ruskoj agenciji da su vođeni razgovori sa predstavnicima EKOVAS-a, Evropske unije u Ujedinjenih nacija, ali ne i sa pobunjenicima za koje je rekao da odbijaju pregovore.

Krajem jula pripadnici predsedničke garde smenili su šefa države Mohameda Bazuma, zatvorili granice i uveli policijski čas. Pre toga su blokirali predsedničku palatu u prestonici Nijamej.

Odgovornost za državni udar preuzeo je "Nacionalni savet za odbranu otadžbine", na čelu sa komandantom garde generalom Abdurahmanom Čianijem.

Lideri većine zapadnih zemalja i regionalne organizacije EKOVAS osudili su puč. 

Naime, EKOVAS je 30. jula na vanrednom samitu o situaciji u Nigeru zapretio da će preduzeti akciju, sve do upotrebe vojne sile, ako pobunjenici ne uspostave ustavni poredak i vrate svrgnutog predsednika na vlast u roku od nedelju dana. Ultimatum je istekao u nedelju.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da će EU "podržati sve napore EKOVAS-a da reši situaciju". Brisel računa na pregovore, ali su pobunjenici odbili da prihvate delegaciju EKOVAS.

Dan ranije, Si-En-En je javio da su Oružane snage Nigera rasporedile pojačanje u prestonici kako bi se pripremile za moguću vojnu intervenciju. Kako javlja radio stanica RFI, u intervenciju bi mogla biti uključena vojska Nigerije, Segenala, Benina i Obale Slonovače.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani usprotivio se vojnoj intervenciji zapadnih zemalja, rekavši da će se to shvatiti kao nova kolonizacija. 

Ministar odbrane Čada Daud Jaja Brahim naglasio je da njegova zemlja neće učestvovati ni u kakvim vojnim operacijama na teritoriji Nigera.

Od 1990. godine EKOVAS je vodio sedam odvojenih sukoba u zapadnoj Africi kako bi zaštitio omiljene vladare Zapada širom regiona. U međuvremenu, od 1960. do 2020. godine, Pariz je pokrenuo 50 odvojenih otvorenih intervencija u Africi.

image