SAD i Kanada uvele sankcije Belorusiji na godišnjicu predsedničkih izbora

Za 101 državnog zvaničnika i njihove saradnike uveden je ograničeni vizni režim zbog toga što su "podrivali ili uništavali demokratske institucije u Belorusiji", a na američkoj listi sankcionisanih je i nekoliko sudija

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv osam pojedinaca i pet entiteta zbog omogućavanja unutrašnje represije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i podržavanja ruskog rata protiv Ukrajine, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Kako se dodaje, za 101 državnog zvaničnika i njihove saradnike uveden je ograničeni vizni režim zbog toga što su "podrivali ili uništavali demokratske institucije u Belorusiji", a na američkoj listi sankcionisanih je i nekoliko sudija za koje se u saopštenju navodi da su izricali politički motivisane presude protiv Belorusa koji su se borili za svoje osnovne slobode, kako se to opisuje u saopštenju Stejt departmenta.

Zvanična objava o sankcijama počinje konstatacijom američke administracije da se danas navršava tri godine od "lažnih predsedničkih izbora" u Belorusiji i napada režima Aleksandra Lukašenka na zahteve beloruskog naroda za slobodom, kako se opisuje.

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju hrabre ljude Belorusije dok traže da imaju državu zasnovanu na vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i odgovornoj vladi demokratski izabranoj", poručuju iz Stejt departmenta.

U skladu sa tonom saopštenja i stavova iznetih u njemu, ne čudi ni što u zvaničnoj objavi za javnost u kojoj se u sva tri pasusa poimence pominje Aleksandar Lukašenko, nigde nije naveden kao beloruski predsednik. 

Stejt department ponovio je svoj poziv da na slobodu bude pušteno "svih 1.500 političkih zatvorenika koje drži Lukašenkov režim".

Saopštenje se zaključuje ocenom da režim Lukašenka od 2020. godine sprovodi represiju nad beloruskim građanima kako bi održao svoju "nelegitimno prisvojenu vlast", dok Amerikanci s druge strane brinu za dobrobit Belorusa, pa im iz Stejt departmenta poručuju da će "Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju beloruski narod u njegovoj borbi za demokratsku budućnost u slobodnoj Belorusiji gde se poštuju ljudska prava".

Državni sekretar Entoni Blinken objavio je na svom Tviter nalogu da SAD stoji uz beloruski narod "svesne patnji koje im je prouzrokovao Lukašenkov režim", kao i da ih podržavaju i danas i svakog dana.

Sankcije je na godišnjicu izbora uvela i Kanada i to protiv devet pojedinaca i sedam entiteta, a spisak uključuje vladine zvaničnike, sudije, direktora beloruske državne televizije, Ministarstva odbrane i vojne proizvodne i tehnološke firme, saopštila je kanadska vlada, a preneo je Rojters.