Svet

EU sprema sankcije za pobunjenike u Nigeru

Ministri spoljnih poslova zemalja članica razgovaraće o situaciji u Nigeru, uključujući i sankcije, 31. avgusta u španskom gradu Toledu
EU sprema sankcije za pobunjenike u Nigeru© Tanjug/AP Photo/Mohammed Babangida

Evropska unija priprema prve sankcije za članove hunte koji su preuzeli krajem prošlog meseca vlast u Nigeru, rekao je izvor iz EU Rojtersu.

Zvaničnik EU uključen u ove pripreme i jedan diplomata naveli su da su članice počele da razmatraju uslove pod kojima bi mogle biti uvedene kaznene mere. Jedan od njih će biti "podrivanje demokratije" u Nigeru, a očekuje se da će biti uskoro usaglašene. 

"Sledeći korak biće sankcije protiv pojedinačnih članova hunte" za koje se smatra da su odgovorni, dodao je neimenovani evropski diplomata. 

Državni zvaničnici razgovarali su o ovom pitanju danas, a da bi se uvele sankcije potrebna je saglasnost svih 27 država članica. 

Lideri Ekonomskog saveza zapadnoafričkih država (EKOVAS) trebalo bi da se sastanu sutra, nakon što je istekao rok od sedam dana koji su dali pobunjenicima da vrate na vlast svrgnutog nigerskog predsednika Mohameda Bazumu. Portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je da će države članice podržati odluke EKOVAS-a, uključujući i primenu sankcija. 

Ministri spoljnih poslova zemalja EU razgovaraće o situaciji u Nigeru, uključujući i sankcije, 31. avgusta u španskom gradu Toledu. 

image