Predstavljen najnoviji "abrams": Kako se poredi sa ruskom "armatom"?

Nakon predstavljanja "abramsa iks" u široj javnosti, "Sputnjik" se pita je li on "američka 'armata'"

"Dženeral dajnemiks" je široj javnosti u utorak predstavio "abrams iks", najnoviji model američkog borbenog tenka, čije je starije verzije Vašington obećao Kijevu.

Imajući u vidu da je sukob u Ukrajini ponovo ukazao na značaj tenkova u savremenim okršajima, ali i na to da je zapadna tehnika daleko od čudesnog oružja, analitičar Ilija Cukanov je u tekstu za "Sputnjik internešenel" uporedio najnoviju generaciju glavnog američkog borbenog tenka sa njegovim ruskim pandanom.

Karakteristike novog "abramsa"

Iako izgleda slično standardnom "abramsu", "abrams iks" je težak svega 49 tona odnosno 17 tona je lakši od potpuno opremljenog "abramsa M1." Trup tenka je dugačak 7,9m, širok 3,6 a visok 2,3 metra.

Prototip poseduje daljinski upravljanu borbenu stanicu sa topom glatke cevi "XM360" kalibra 120 mm. Kokpit ima mesta za trojicu vojnika, odnosno tenk ne zahteva punioca kao zasebnog člana posade.

Na snimcima se vidi da kupola uključuje i automatski top "XM914" kalibra 30mm, kao i spregnuti mitraljez kalibra 7,62mm.

Kako ističe "Sputnjik", novi "abrams" će se oslanjati na veštačku inteligenciju kako bi rasteretio posadu, što uključuje identifikaciju i određivanje prioritetnih ciljeva, kao i komunikaciju sa prijateljskim izviđačkim i jurišnim dronovima.

Očekuje se da će tenk sadržati dvostruke dnevno/noćne panoramske termalne nišane od 360 stepeni – po jedan za komandanta i nišandžiju.

"Dženeral dajnemiks" takođe planira da "abrams iks" opremi elektronskom arhitekturom sledeće generacije "katalist" koja se može naći u proizvođačevim besposadnim borbenim robotima, a koja im omogućava da se samostalno kreću po terenu i izbegavaju prepreke.

Iako nije eksplicitno potvrđeno, ovo bi moglo omogućiti novom "abramsu" da deluje potpuno samostalno, napominje autor za "Sputnjik".

Hoće li "abrams iks" uopšte ući u upotrebu? 

Verovatno jedna od najznačajnijih karakteristika tenka je njegov hibridni dizel motor, koji bi u teoriji mogao poboljšati ekonomiju potrošnje goriva do 50 odsto u odnosu na "abrams m1", čija je potrošnja goriva među najvećima u svojoj kategoriji.

Ovo bi, takođe u teoriji, omogućilo novom "abramsu" da se, uključivši električni režim rada motora, nečujno "prišunja" neprijateljskim pozicijama — uz uslov da ovaj glomazni tenk ne bude prethodno zapažen sa nekoliko kilometara razdaljine.

Nepoznato je da li će Pentagon dati "Dženeral dajnemiksu" odobrenje za dalja istraživanja i pripremu za industrijsku proizvodnju ovog tenka, napominje "Sputnjik".

Da li je "abrams iks" američka "armata"?

Stručna i šira javnost nije mogla da ne primeti neke sličnosti između novog "abramsa" i ruskog modernog tenka ograničene proizvodnje "armata", a među najuočljivijima su besposadne kupole, tročlana posada, automatski punjač, i planovi za integraciju veštačke inteligencije.

Ruski vojni komentator i osnivač portala "MilitaryRussia.ru" Dmitrij Kornev kaže za "Sputnjik" da i "abrams iks" i "armata" imaju potencijal da postanu glavni borbeni tenkovi država iz kojih su proistekli, dodavši da je očigledno da se ruski i američki tenkovi suparnici, "barem na papiru."

"Mi već imamo 'armatu', odnosno barem se već testira. Postoji čak i ograničena serijska proizvodnja; proizvodi se, prolazi testove vojske. 'abrams iks' je i dalje samo prototip. Ovo je jedini primerak, a još nije ni eksperimentalni tenk", napomenuo je Kornev.

Kornev je ukazao na nekoliko istaknutih razlika između dva tenka, poput glavnog topa kalibra 120mm kod "abramsa", u poređenju sa glavnim topom kalibra 125mm kod "armate".

"Izgleda da je naš malo veći, a pored toga, za 'armatu' se razvija potencijalna varijanta topa kalibra 152mm. Kada se pojavi, jasno je da će vatrena moć 'armate' biti daleko veća", istakao je.

On dodaje da se dizajn i raspored komponenti "abramsa iks" ne razlikuje suštinski u odnosu na svoje prethodnike, za razliku od njegovog ruskog pandana.

"'Armata' je zaista tenk zasebne generacije – i ima modularni dizajn, odnosno odvojene module: poseban modul za posadu, odvojeni modul odeljka za motor i prenos, poseban borbeni modul", kaže ruski stručnjak, napomenuvši da "abrams iks" nema ovu vrstu modularnog dizajna.

Jedina komponenta koja zaista predsatvlja prednost "abramsa iks" u odnosu na svog ruskog takmaca jeste hibridni dizel motor, ističe Kornev.

"Imaće električni pogon, a pokretaće ga dizel motor – sa principom rada sličnim onom kod hibridnih automobila. Planiraju da prepolove potrošnju goriva – to je prilično značajna prednost", naglasio je on, ističući da hibridni motor znači manju masu, smanjen nivo buke i potencijalno poboljšano ubrzanje.

Međutim, što se oklopa tiče, ruski tenk je superiorniji.

"'Armata' je jedan od najbolje zaštićenih tenkova na svetu. Ima dinamičku zaštitu, razmaknuti oklop, pametne dimne granate i opciju za kompleks aktivne zaštite. 'Abrams iks' je jednostavniji. Odnosno, iako je moguće postaviti dinamičku zaštitu na tenk, najjednostavniji modeli mogu imati samo razmaknuti oklop, ponekad uranijumske umetke. Tačan sastav oklopa je još nepoznat, ali će najverovatnije imati manju zaštitu od 'armate', a možda čak i od 'T-90M proboj', ruskog tenka treće generacije", kaže ruski stručnjak.

Povrh toga, Kornev ističe da će "armata" biti jeftinija, iako su oba tenka basnoslovno skupa (primera radi, jedna "armata" košta koliko i nekoliko tenkova 'T-90M'), a Kornev ističe da nema mnogo smisla porediti ruske i američke tenkove "jedan na jedan".

"Američka oprema je tradicionalno skuplja, košta jedan i po puta više od slične opreme koja se proizvodi u Rusiji. To se odnosi i na avione, projektile, podmornice, brodove. Njihov vojnoindustrijski kompleks je skup, ali za to imaju novca", rezimirao je posmatrač.

"Ukrajinske lekcije"

Usred mnogih "ukrajinskih lekcija" iz modernog ratovanja, korisnici društvenih mreža i stručnjaci su istekli da, iako značaj tenka na bojnom polju nije opao od kraja Drugog svetskog rata, tenk sam po sebi ne znači mnogo bez vazdušne podrške, a proliferacija jeftinog ratnog oruđa kao što su dronovi znači da skupi tenk nove generacije može biti raznesen kao i bilo koji drugi, ističe "Sputnjik".

Drugi su istakli da u SAD postoji samo jedna aktivna fabrika za proizvodnju tenkova koja mesečno proizvede 10-15 primeraka uz upotrebu renoviranih trupova, te da je malo verovatno da će "abrams iks" "biti dostupan u skorije vreme, ako ikada i bude, imajući u vidu teg koji državni dug od 32,7 biliona predstavlja za privredu SAD.