Ubijen muškarac koji je pretio Bajdenu, FBI ga upucao tokom racije

Pored pretećih objava na internetu, muškarac je sugerisao da planira da preduzme i konkretne korake

Muškarac iz Jute ubijen je tokom racije Federalnog istražnog biroa (FBI) u sredu rano ujutru, potvrdio je FBI za američke medije.

Upad je povezan sa istragom o navodnim pretnjama predsedniku Džozefu Bajdenu i drugima, rekli su zvaničnici upućeni u slučaj.

Jedan od zvaničnika je naveo da je istraga počela u aprilu. Pored pretećih objava na internetu, muškarac je sugerisao da planira da preduzme i konkretne korake.

"Pretnje su ocenjene kao verodostojne", kaže zvaničnik.

FBI je saopštio da je je tokom racije došlo do pucnjave oko 6:15 ujutro po lokalnom vremenu, dok su specijalni agenti pokušavali da uruče naloge za hapšenje i izvrše pretres u jednoj rezidenciji u Provu.

"FBI veoma ozbiljno shvata sve incidente sa pucnjavom u kojima su učestvovali naši agenti ili članovi operativne grupe. U skladu sa politikom FBI-ja, incident sa pucnjavom je pod kontrolom našeg inspekcijskog odeljenja. Pošto je istraga u toku, više detelja ne možemo otkriti", navodi se u saopštenju FBI.

Preminuli osumnjičeni je Kreg Robertson, navelo je više izvora za Ej-Bi-Si njuz.

Robertson se suočavao sa tri tačke optužnice, prema tužbi - međudržavnim pretnjama, pretnjama predsedniku i uticanjem, ometanjem i odmazdom protiv federalnih policajaca pretnjom.

Tužba uključuje i brojne objave na društvenim mrežama za koje se veruje da ih je Robertson objavio preteći da će ubiti Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris, kao i nekoliko zvaničnika uključenih u krivično gonjenje bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Predsednik SAD trebalo bi danas da poseti Jutu.

Među objavama koje je navodno napisao Robertson je i jedna objavljena 6. avgusta, tri dana pre Bajdenove zakazane posete.

"Čujem da Bajden dolazi u Jutu. Iskopavam svoje staro odelo i čistim prašinu sa snajperske puške M24", navodi se u tužbi, koja se poziva na objavu na internetu kao namernu pretnju ubistvom.

Osoblje je obavestilo Bajdena o incidentu u sredu ujutro, rekao je zvaničnik Bele kuće.