Ubijen predsednički kandidat u Ekvadoru: Objavio dokumente o špijuniranju vlasti Asanža (VIDEO)

Fernando Viljavisencio otvoreno govorio o navodnim vezama između organizovanog kriminala i politike

Predsednički kandidat u Ekvadoru Fernando Viljavisencio ubijen je dok je napuštao predizborni događaj u Kitu, samo nekoliko dana pre izbora na kojima je centralno pitanje skliznuće zemlje u nasilje i kriminal.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi Viljavisencio, bivši novinar koji je radio za "Gardijan" i koji je otvoreno govorio o navodnim vezama između organizovanog kriminala i politike, kako okružen pristalicama i obezbeđenjem ide prema vozilu, da bi se nekoliko trenutaka kasnije čuli pucnji.

Predsednik zemlje Giljermo Laso rekao je da je "ogorčen i šokiran ubistvom" i da će sazvati sastanak svog bezbednosnog kabineta. "U sećanje na njega i njegovu borbu, uveravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen", rekao je on.

Osumnjičeni za ubistvo preminuo je od povreda zadobijenih tokom pucnjave koja je usledila, saopštila je kasnije kancelarija državnog tužioca, a šestoro je uhapšeno u vezi sa napadom.

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji na period od 60 dana u vezi sa ubistvom predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisencija.

"Proglašavam vanredno stanje na 60 dana... Od sada su oružane snage mobilisane širom zemlje da garantuju bezbednost građana, mir u zemlji i slobodne i demokratske izbore", rekao je Laso u obraćanju naciji, koji je emitovan na kanalu predsedničke administracije na Jutjubu.

Istraživao korupciju, otac petoro dece

Fernando Alsibijades Viljavisencio Valensija rođen je 11. oktobra 1963. godine u gradu Alausi. Studirao je novinarstvo i komunikacije, a 1995. je osnovao partiju Pačakutik. Radio je u kompaniji "Petroekvador" u sektoru komunikacija, a potom u sindikatu, tri godine tokom devedesetih. Otpušten je odlukom vlade Džamila Mahuada, a pošto je dobio otpremninu, otvorio je piceriju sa svojim bratom.

Pre političke karijere, njegova biografija navodi da je radio kao istraživački reporter i novinar, i pokrivao slučajeve nasilja i korupcije u Ekvadoru.

Imao je velike probleme zbog novinarske karijere, pa je tako optužio tadašnjeg predsednika Rafaela Koreu da je naredio oružanu pobunu u jednoj bolnici u septembru 2010. godine. Korea ga je tužio za klevetu i osuđen je na 18 meseci zatvora. Pokušao je da pronađe pomoć u Americi, ali nije uspeo, pa je umesto da odsluži kaznu pobegao u regiju Amazona i sakrio se, sve dok mu kazna nije istekla.

Pre osam godina, Viljavisencio i Sintija Viteri su objavili na "Vikiliksu" dokumente koji su dokazali da vlasti Ekvadora špijuniraju Džulijana Asanža, ali i novinare i političke protivnike.

Bio je oženjen Veronikom Sarauz, i imali su petoro dece. Upoznali su se dok je Viljavisencio radio u Narodnoj skupštini Ekvadora. Tamo je bio član parlamenta od 2017. godine, sve do raspuštanja 2023. godine.