Svet

Poljska razmešta dodatnih 10.000 vojnika na granicu s Belorusijom

Poljska pomera vojsku bliže granici sa Belorusijom da bi "uplašila agresora kako se ne bi usudio da nas napadne", izjavio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak
Poljska razmešta dodatnih 10.000 vojnika na granicu s Belorusijomwww.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak je izjavio danas da će ta zemlja prebaciti dodatnih 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom.

"Na granici će biti oko 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 direktno biti podrška Graničnoj straži, a 6.000 će biti u rezervama", rekao je Blaščak, prenosi Rojters.

Kako navodi, Poljska pomera vojsku bliže granici sa Belorusijom da bi "uplašila agresora kako se ne bi usudio da nas napadne".

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Mačej Vasik rekao je u sredu da će Poljska poslati 2.000 dodatnih vojnika na svoju granicu sa Belorusijom.

Prošlog utorka je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su dva beloruska helikoptera navodno narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega je šef poljskog Ministarstva odbrane naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su optužbe o kršenju poljske granice od strane beloruskih helikoptera izmišljene i da ih je iznelo poljsko vojno-političko rukovodstvo kako bi opravdalo gomilanje snaga i sredstava u blizini beloruske granice. 

U međuvremenu, poljske vlasti su poslednjih meseci zabeležile povećanje broja bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju da pređu granicu.

Šef poljske Granične straže Tomaš Praga izjavio je ranije da je 19.000 ljudi pokušalo da ilegalno pređe poljsko-belorusku granicu ove godine, u odnosu na 16.000 prošle godine.

image