Svet

Novi udarac evropskom energetskom sistemu: Francuski EDF najavljuje smanjenje proizvodnje struje

Ispadi nuklearnih reaktora učinili su ovu zemlju uvoznikom električne energije, što je doprinelo skoku cena struje širom Evrope
Novi udarac evropskom energetskom sistemu: Francuski EDF najavljuje smanjenje proizvodnje strujewww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Francuski energetski operater EDF planira da smanji proizvodnju električne energije, a ovo je četvrti put ove godine da smanjuje svoje prognoze, čime je zadao novi i težak udarac evropskom energetskom sistemu. 

Ovaj nuklearni gigant odbacio je svoju prognozu za 2022, piše "Blumberg", navodeći kao razlog popravke svojih reaktora i štrajkove radnika, koji su prošlog meseca zaustavili proizvodnju. Ovaj potez dodatno otežava snabdevanje energijom, ne samo u Francuskoj već i u susednim zemljama, gde se sada koristi skuplja električna energija dobijena iz fosilnih goriva.

Do ovoga je došlo neposredno nakon što je francuska ministarka energetike Anjes Panijer Runašer u izjavi za radio "Frans inter" rekla da u ovom trenutku "nema razloga" da se veruje da energetski operater EDF neće moći da ponovno pokrene sve reaktore. EDF se prethodno obavezao da će ponovo pokrenuti sve svoje nuklearne reaktore pre zime.

Smanjenje proizvodnje prouzrokovano korozijom i štrajkovima

Prema najnovijoj proceni, EDF sada očekuje samo 275 teravat-sati iz svojih atomskih elektrana, što je manje u odnosu na raniju procenu od najmanje 280 teravat-sati, saopšteno je u četvrtak. Preduzeće je iznova produžilo prekid rada na četiri reaktora. Trebalo je da oni budu ponovo uključeni u narednim nedeljama, ali sada je puštanje u rad predviđeno najranije za sredinu zime, ili čak kasnije - za kraj februara, zbog inspekcija i popravki povezanih sa, kako se navodi, "stresnom korozijom".

"Tehničke greške" koje su ometale proizvodnju u reaktorima EDF-a napravile su rupu u francuskim finansijama i učinile ovu zemlju, koja je ranije izvozila električnu energiju svojim susedima, neto uvoznikom, što je doprinelo skoku cena širom Evrope.

Francuska snaga baznog opterećenja za januar skočila je u petak za čak 24 odsto.
Održavanje reaktora je takođe otežano zbog talasa štrajkova, a članovi sindikata zatražili su prošlog meseca veće plate zbog "velike inflacije."

Nove pukotine na cevima

EDF će morati i da popravi pukotine na cevima u nuklearki Katenom 1, saopštila je u četvrtak francuska Agencija za nuklearnu bezbednost. Kompanija sprovodi provere i u pogonu u Šozu, gde je takođe pronašla nove pukotine, izjavio je portparol kompanije u petak. Kompanija će zameniti cevi i u nuklearkama Katenom 3 i Penli 2.

Prognoze EDF-a, tvrdi se, za nuklearnu proizvodnju u 2023. i 2024. ostaju nepromenjene.

image