Svet

Predsednik Asocijacije udruženja poslodavaca "Gesamtmetal": Nemačka je bolesnik Evrope

Problem nemačke privrede su, tvrdi Stefan Volf, visoki porezi, previše birokratije i preskupa energija, kao i opsednutost savezne vlade ideološkim pitanjima
Predsednik Asocijacije udruženja poslodavaca "Gesamtmetal": Nemačka je bolesnik Evropewww.globallookpress.com © Marijan Murat

Stefan Volf, predsednik Asocijacije udruženja poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji "Gesamtmetal", izjavio je u sredu za Dojčlandfunk (Nemački radio) da je Nemačka "zaista postala bolesnik Evrope", predviđajući da će u drugoj polovini godine ući u recesiju.

Prema Volfovom mišljenju, postoji mnogo razloga za to. Pored visokih cena energije, posebna prepreka za ekonomski rast su birokratija i visoki porezi.

Predsednik udruženja ukazuje i na nedostatke u obrazovnom sektoru: "Pedeset hiljada mladih svake godine napušta školu bez stečene kvalifikacije". Problem je i to što je mnogo njih "prespavalo digitalizaciju."

Volf smatra da su visoke vladine subvencije, kojima SAD podržavaju industriju u okviru Zakona o smanjenju inflacije predsednika Bajdena, potpuno pogrešan pristup:

"Subvencije nikada ne pomažu na duži rok, one moraju doći iz same industrije. Da bi se to postiglo, moraju se smanjiti porezi i ukloniti birokratske prepreke".

Ni Evropa ni Nemačka nisu pružile pravi odgovor na američki Zakon o smanjenju inflacije, koji sada privlači investicije u SAD. Nemački i evropski odgovor su subvencije za ključne industrijske grane, ali Volf upozorava da je i to pogrešan pristup, jer subvencije nikada ne pomažu na duži rok.

Investicije moraju doći iz same industrije, a to uključuje niže poreze, niže korporativne poreze, kao i manje birokratije. Naravno, nemačkoj industriji su potrebne i niske cene energije.

Savezna vlada opsednuta ideologijom

Volf tvrdi da je nemački ministar ekonomije Robert Habek "previše zabrinut za zaštitu klime." Zaštita klime je globalna, a ne nemačka tema. Nemačka emituje samo dva procenta globalne emisije ugljen dioksida. "Ako ponudimo Kini proizvode koji pomažu u zaštiti klime, onda to pomaže i našoj ekonomiji, jer pravimo dobre proizvode."

Prema Volfovom mišljenju, stanovište koje zastupa ministar Habek je jednostrano i previše uskogrudno, jer on ne vidi širu sliku. Pogrešno je, po njegovom mišljenju, i gašenje nukelarki u Nemačkoj, jer je to bezbedna i jeftina energija.

Rezultat je da Nemačka sada potpuno zavisi od inostrane energije. Razlozi za to su ideološki. "Ako gasimo nuklearne elektrane u Nemačkoj i kupujemo nuklearnu energiju od drugih zemalja, to je potpuno pogrešan pristup", naveo je on.

Prema Volfu, Nemačka je uopšte previše opsednuta ideološkim pitanjima. Rešenje za preskupu energiju moglo bi se, na primer, tražiti kao u Švedskoj, gde se grade male, moderne nuklearne elektrane, koje daju jeftinu energiju.

Što se tiče savezne vlade, i tu postoji osećaj nesigurnosti, upozorava Volf. U saveznoj vladi postoji nespremnost za kompromise, a nedostaje, pre svega, "jedinstvena volja sva tri koaliciona partnera" da nešto urade i da Nemačka ponovo postane konkurentna u mnogim oblastima.

Ove stvari se ne rešavaju, zaključio je Volf u intervjuu, jer se ova vlada previše fokusira na ideologiju, umesto na nemačku privredu.

image