Svet

Grupa maskiranih militanata preuzela odgovornost za ubistvo predsedničkog kandidata u Ekvadoru

Nakon što je u saopštenju poručila da stoji iza ubistva, grupa je zapretila drugom predsedničkom kandidatu Janu Topiću
Grupa maskiranih militanata preuzela odgovornost za ubistvo predsedničkog kandidata u Ekvadoruwww.globallookpress.com © IMAGO/Daniel Molineros

Na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter) kruži snimak maskiranih i naoružanih muškaraca sa dugim cevima koji tvrde da su odgovorni za ubistvo predsedničkog kandidata u Ekvadoru Fernanda Viljavisencija.

Na snimku se vidi oko dvadesetak muškaraca, od kojih jedan sedi za stolom i čita izjavu u kojoj se grupa identifikuje kao "vukovi" ("los lobos"), tvrdeći da se javnosti obraća u ime vrhovnog vođe "Pipa" i "maloletnog Estebana", prenosi list "Semana".

"Želimo da jasno stavimo do znanja celoj ekvadorskoj naciji da će svaki put kada korumpirani političari ne ispune svoja obećanja, što utvrdimo kada dobiju naš novac, a to su milioni dolara, za finansiranje svoje kampanje, biti likvidirani", kaže član grupe.

"Preuzimamo odgovornost za današnje događaje i to će se ponoviti svaki put kada korumpirani ne održe reč", dodaje maskirani muškarac u saopštenju.

Nakon toga, grupa je zapretila još jednom predsedničkom kandidatu, Janu Topiću.

"I ti, Jane Topiću, drži svoju reč, a ako je ne održiš, Jane Topiću, ti ćeš biti sledeći", dodaju militanti.

Policija još nije komentarisala istinitost ovih izjava, dodaje "Semana" i dodaje da je Viljavisencio lično poslednjih dana upozoravao da mu je život u opasnosti zbog grupe koju je nazvao "Čoneronci" (stanovnici kantona Čonero).

Fernando Viljavisencio ubijen je dok je napuštao predizborni događaj u Kitu, samo nekoliko dana pre izbora na kojima je centralno pitanje skliznuće zemlje u nasilje i kriminal.

Osumnjičeni za ubistvo preminuo je od povreda zadobijenih tokom pucnjave koja je usledila, saopštila je kasnije kancelarija državnog tužioca, a šestoro je uhapšeno u vezi sa napadom.

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji na period od 60 dana u vezi sa ubistvom predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisencija.

image