Bela kuća: Vreme nije na strani Ukrajinaca

SAD su ispunile sve zahteve sa ukrajinske "liste", jer sve što su rekli da im je potrebno, dobili su, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi

SAD su dale Ukrajincima sve što su tražili za kontraofanzivu, ali to ide jako teško, a na jesen biće još teže, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"U mesecima koji su prethodili kontraofanzivi, ispunili smo sve zahteve sa ukrajinske 'liste'. Sve što su rekli da im je potrebno, dobili su. Nastavićemo da ih podržavamo. Posvećeni smo nastavku obuke ukrajinskih snaga, ali što je još važnije, dajemo im opremu i oružje koje im je potrebno da probiju ove odbrambene linije", kazao je Kirbi u intervjuu za Si-En-En.

Kako je naveo, očekuje se da će ove nedelje američke vlasti objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, a američki predsednik Džozef Bajden zatražiće od Kongresa dodatne milijarde za nastavak isporuke naoružanja.

Kirbi je naglasio da Ukrajinci shvataju da "vreme nije na njihovoj strani", a da će im sa početkom jeseni biti još teže da "manevrišu na zemlji, koriste bespilotne letelice i PVO sisteme".

Zvaničnik Bele kuće pozvao je sve da se uzdrže od "spekulacija" o tome kako "uspeh izgleda" i da to treba prepustiti Ukrajincima.

"Ukrajinska vojska se bori veoma hrabro. Ovo nije pat pozicija. Za sada se stvari ne odvijaju tako brzo kako bi Zelenski želeo, ali oni napreduju", istakao je Kirbi.

Kirbi je prokomentarisao nedavnu anketu Si-En-Ena koja pokazuje da samo 45 odsto Amerikanaca veruje da bi Kongres trebalo da izdvoji dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, rekavši da "brojke neće promeniti stav predsednika".

"Američki predsednik je javno i u privatnim razgovorima sa ukrajinskim liderom i drugim liderima NATO-a i G7 rekao da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", podsetio je.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da ukrajinske trupe ne pokazuju nikakve rezultate, a da su njihovi zapadni sponzori "očigledno razočarani". 

"Kijevu ne pomažu ni snabdevanje oružjem, tenkovi, artiljerija, oklopna vozila, rakete, ni slanje hiljada plaćenika i savetnika", poručio je Putin.