"Global tajms": Bajden trči poslednji krug u trci na međuizborima

Predsednik SAD svojim govorom je pokušao da pruži snažan impuls uspehu svoje stranke na međuizborima, ali on, tvrde kineski analitičari, zapravo otkriva da nema hrabrosti da se suoči sa haosom u Americi

U svom "poslednjem krugu" u trci za predstojeće međuizbore, predsednik SAD Džo Bajden pokušao je da u svom, kako su ga opisali američki mediji, "neplaniranom govoru" u sredu istakne pretnje sa kojima se suočava američka demokratija.

Posmatrači iz Kine, prenosi kineski "Global tajms", tvrde da je taj potez samo pokušaj Bajdena da skrene pažnju sa stvarnih pitanja koja zaista brinu birače, kao što je sve veća inflacija, na koja sadašnja administracija nema praktične odgovore.

"Američka demokratija na udaru"

Govor na Junion stejšnu, koji se nalazi nekoliko blokova od Kapitola, u koji su stotine pristalica bivšeg predsednika Trampa nasilno upale 6. januara 2021. godine, Bajden je započeo fokusirajući se na navodni napad na supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Pola, koji se dogodio pre manje od nedelju dana.

"Američka demokratija je na udaru jer poraženi bivši predsednik (…) odbija da prihvati volju naroda", rekao je Bajden, optužujući bivšeg predsednika Donalda Trampa da širi laži koje su metastazirale u "mrežu zavera", što je na koncu i dovelo do nasilja.

Dok se Bajden i demokrate nadaju da će pridobiti birače naglašavajući pretnje  "američkoj demokratiji", tvrde kineski analitičari, nedavni haos u američkoj politici još jednom je naglasio duboku podeljenost u američkom društvu koju su prouzrokovale ove dve partije.

Republikanci dovode u pitanje legitimet izbora

U govoru u sredu, Bajden je rekao da su "ekstremni MAGA republikanci" manjina, ali da su oni "pokretačka snaga" republikanaca i da je njihov stvarni cilj da dovedu u pitanje ne samo legitimitet prošlih predsedničkih izbora već i onih koji će se održavati i budućnosti.

Njemu je uzvratio vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, koji je na Tviteru napisao da Bajden "pokušava da podeli Ameriku u vreme kada Amerika treba da se ujedini, jer izbegava da govori o svojoj politici koja je podigla troškove života."

Ključna pitanja za izbore na sredini mandata i dalje bi trebalo da budu domaća ekonomija i sredstva za život ljudi, a priče o pretnji demokratiji predstavljaju samo trik demokrata da preusmere pažnju javnosti, što ukazuje na sve veće nezadovoljstvo američke javnosti aktuelnom administracijom.

Šta stvarno brine Amerikance

Anketa Američkog udruženja psihologa iz oktobra pokazala je da je većina odraslih Amerikanaca zabrinuta pre svega zbog skoka cena, porasta nasilja i političkog stanja u zemlji.

Federalne rezerve su u sredu objavile odluku o četvrtom uzastopnom povećanju kamatnih stopa, kako bi se izborile sa najvećom inflacijom u SAD u poslednjih 40 godina. Ekonomisti i naučnici u SAD, kao i oni iz inostranstva upozoravaju na kontinuirano loše rezultate američke ekonomije.

Kao vodeća figura demokrata, Bajden svojim govorom pokušava da pruži snažan impuls uspehu Demokratske stranke na međuizborima. Međutim, njegov "govor o demokratiji" otkriva da Bajden nema hrabrosti da se suoči sa haosom u svojoj zemlji, uključujući ekonomska pitanja i problem nasilja.

"Demokratija je samo smokvin list koji sakriva nesposobnost aktuelne administracije," kaže Lu Ksijang, stručnjak za međunarodne odnose iz Kineske akademije društvenih nauka za "Global tajms."

Niz Bajdenovih neuspeha

Jedan kineski posmatrač rekao je da je demokratski sistem u SAD, uključujući i izborni sistem, doživeo veoma malo promena tokom proteklih decenija i da je Bajden proglasio "pretnje demokratiji" kako bi prikrio stvarne probleme koji muče Amerikance.

Otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021. Bajdenovo predsedavanje obeležio je niz neuspeha, od lošeg postupanja sa kovidom, do sramotnog povlačenja američke vojske iz Avganistana i rekordne inflacije. Razočaranje i nezadovoljstvo javnosti doveli su do pada njegovog rejtinga. 

"Neki Amerikanci su ranije mislili da je on možda bolji od svog prethodnika i imali su neka očekivanja u pogledu njegove sposobnosti da se nosi sa pandemijom, ali se ispostavilo da to nije slučaj", tvrdi jedan analitičar.

Rojters je u utorak izvestio da je anketa u SAD pokazala da svega 40 odsto Amerikanaca podržava Bajdena. Ovaj rejting, iako za procentualni poen viši nego nedelju dana ranije, ostaje blizu najnižeg nivoa tokom njegovog predsedavanja. Bajdenova nepopularnost, tvrde posmatrači, podstiče očekivanja da će republikanci preuzeti Predstavnički dom, a možda i Senat.

Pukotine u demokratiji

Kineski analitičari predviđaju da će demokrate verovatno izgubiti više od 20 mesta u Predstavničkom domu, što bi moglo značiti težak period za demokrate. Republikanci bi stekli mogućnost da zaustave Bajdenove zakone čak i ukoliko steknu kontrolu nad jednim domom Kongresa.

Kako se približavaju međuizbori 8. novembra, zabrinutost zbog političkog nasilja takođe raste u SAD, posebno nakon što je suprug predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi napadnut u njihovoj kući prošle nedelje.

Analitičari dodaju da taj napad, kao i upad na Kapitol 6. januara 2021, pokazuju pukotine u američkoj demokratiji, rastući haos u američkoj politici i nered u društvu, što ukazuje na institucionalnu disfunkciju SAD.

Stanje u SAD podseća na stanje u ratom razorenom Avganistanu

Bivši predsednik Donald Tramp u nedelju je napad na Pola Pelosija ocenio kao "užasnu stvar". Potom je za napad okrivio demokratsko rukovodstvo u San Francisku i uporedio stopu kriminala u gradovima pod liberalnim upravom sa stanjem u ratom razorenom Avganistanu.

Vanredni profesor na univerzitetu Renmin Dijao Damin je rekao da politička polarizacija nijednu od dve stranke u SAD nije učinila sposobnom da efikasno odgovori na ono do čega je Amerikancima zaista stalo i da takav pad američkog političkog sistema i njegove sposobnosti da upravlja društvom ne mogu promeniti nikakvi izbori na sredini mandata.