Svet

Da li se Kim Džong Un priprema za mogući rat

Prošle nedelje severnokorejski lider posetio je fabrike oružja gde je pozvao na proizvodnju više raketnih motora, artiljerije i drugog oružja
Da li se Kim Džong Un priprema za mogući rat© Carl Court/Getty Images

Severnokorejski lider Kim Džong Un smenio je vrhovnog vojnog generala i pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata, izvestili su državni mediji.

To podrazumeva povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vežbi, kao vid mera za odvraćanje neprijatelja Severne Koreje, navodi se u izveštaju sa sastanka Centralne vojne komisije kome je prisustvovao Džong Un.

On ipak nije imenovao koje su to neprijateljske zemlje, preneo je Rojters.

Tom prilikom severnokorejski šef države smenio je najvišeg generala u zemlji, načelnika Generalštaba Pak Su Ila.

Lokalni mediji nisu dali više informacija o razlozima smene generala koji je na toj poziciji bio oko sedam meseci.

Paka je na mestu načelnika Generalštaba zamenio general Ri Jong Gil, koji je ranije bio ministar odbrane zemlje.

Ri je takođe ranije služio kao načelnik Generalštaba Severne Koreje. Kada je smenjen 2016. godine, njegovo otpuštanje i kasnije odsustvo sa zvaničnih događaja izazvali su spekulacije u Južnoj Koreji da je pogubljen. Ponovo se pojavio nekoliko meseci kasnije, kada je imenovan na drugo visoko mesto.

Kim je takođe postavio za cilj proširenje kapaciteta za proizvodnju oružja, navodi se u izveštaju, bez navođenja detalja.

Prošle nedelje on je posetio fabrike oružja gde je pozvao na proizvodnju više raketnih motora, artiljerije i drugog oružja.

Fotografije koje je objavila KCNA pokazuju da Kim na mapi pokazuje na Seul i oblasti oko glavnog grada Južne Koreje.

Sjedinjene Američke Države optužile su Severnu Koreju da je Rusiji obezbedila oružje za sukob u Ukrajini, uključujući artiljerijske granate, rakete i projektile. Ruska Federacija i Severna Koreja su negirale te tvrdnje.

Severna Koreja bi trebalo da organizuje paradu milicije 9. septembra, obeležavajući 75. godišnjicu Dana osnivanja Republike. Severna Koreja ima brojne paravojne grupe koje koristi za jačanje svojih vojnih snaga.

SAD i Južna Koreja trebalo bi da održe vojne vežbe između 21. i 24. avgusta, što Severna Koreja vidi kao pretnju po sopstvenu bezbednost.

image