Ekvador uhapsio šest Kolumbijaca zbog ubistva predsedničkog kandidata

Šestorica muškaraca uhapšeni su dok su se skrivali u jednoj kući u prestonici Kitu, a prilikom hapšenja, zaplenjeno je i oružje, više komada pušaka i granata

Šest Kolumbijaca uhapšeno je u Ekvadoru i oni se dovode u vezu sa ubistvom kandidata za predsedničke izbore u ovoj zemlji, Fernanda Viljavisencija u prestonici Kitu, prenela je agencija Asošijejted pres (AP).

Prema izveštaju o hapšenju u koji je AP imao uvid, šestorica muškaraca uhapšeni su dok su se skrivali u jednoj kući u Kitu. Prilikom hapšenja, zaplenjeno je oružje, pet pušaka i tri granate, kao i jedno vozilo i motor, navodi se u izveštaju. 

Fernando Viljavisencio ubijen je prilikom odlaska sa jednog predizbornog skupa, usred bela dana i manje od dve nedelje pre održavanja vanrednih predsedničkih izbora, a njegovo ubistvo pokazuje veličinu izazova sa kojima će se suočiti budući prvi čovek Ekvadora u pokušajima da obuzda bande i kartele čije su aktivnosti odnele hiljade života, navodi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Huan Zapata opisao je nasilni čin kao "politički zločin terorističke prirode" počinjen u cilju da se sabotiraju izbori 20. avgusta. 

U policijskom izveštaju ne navodi se da li su uhapšeni Kolumbijci bili članovi organizovane kriminalne grupe. Ali Zapata, koji je potvrdio hapšenje nekoliko stranaca ne navodeći njihovu nacionalnost, izjavio je da su osumnjičeni povezani sa organizovanim kriminalom.  

Viljavisencio je govorio o tome da su mu pretili ogranci meksičkog kartela "Sinaloa", jedne od mnogih međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa koje sada deluju u Ekvadoru. Rekao je da njegova kampanja predstavlja pretnju takvim grupama.

"Narod Ekvadora plače, Ekvador je smrtno ranjen", poručio je Patrisio Zukilanda, savetnik za kampanju Viljavisencija.

Sa oko 640 kilometara pacifičke obale, brodskim lukama i nekim ključnim izvoznim proizvodima, međunarodni krijumčari pretvorili su Ekvador od malog igrača u nelegalnim poslovima sa drogom u veliko regionalno čvorište za šverc kokaina.

Borba za prevlast i teritoriju nakon pandemije kovida 19 dovela je do toga da se narko-karteli međusobno bore i angažuju lokalne bande, pa čak i regrutuju decu, izlažući građane Ekvadora neviđenom nasilju.

Savezna policija zabeležila je u prvih šest meseci ove godine 3.568 nasilnih smrti, mnogo više od 2.042 koliko ih je zabeleženo u istom periodu prošle godine. Ta 2022. godina, inače, završila se sa 4.600 nasilnih smrti - najviše u istoriji zemlje i duplo više nego 2021. godine.

Prošlog meseca ubijen je gradonačelnik lučkog grada Mante i tada je predsednik Giljermo Laso proglasio vanredno stanje u dve provincije, dok je sada vanredno stanje na 60 dana proglašeno u celoj zemlji.

Zukilanda je izjavio da je Viljavisencio primio najmanje tri pretnje smrću pre ubistva i prijavio ih vlastima, što je dovelo do jednog pritvora. 

Fernando Viljavisencio bio je jedan od osam predsedničkih kandidata ispred Pokreta "Izgradimo Ekvador". U završnom govoru na skupu održanom neposredno pre nego što je ubijen, on je obećao okupljenim pristalicama da će se boriti protiv korupcije, uključujući i onu među policijskim snagama, kao i da će zatvoriti više kriminalaca.