Požari još uvek na Havajima: Stradalo 53, nestalo 1.000 osoba, uskakali u Pacifik da se spasu

Procenjuje se da je reč o verovatno najvećoj prirodnoj katastrofi u istoriji države Havaji, rekli su lokalni zvaničnici

U velikim požarima koji su zahvatili havajsko ostrvo Maui stradale su najmanje 53 osobe, dok se kao nestalo vode oko 1.000 njih, a pretpostavlja se da će te brojke nastaviti da rastu, saopštili su danas havajski zvaničnici.

Mnogi meštani su skakali u Pacifik kako bi se spasili od plamena.

Letovalište Lahajna potpuno je uništeno, pa će za njeno obnavljanje biti potrebno mnogo godina i milijarde dolara.

Guverner Džoš Grin na konferenciji za medije rekao je da je pakao koji je veći deo tog grada pretvorio u tinjajuće ruševine, najgora prirodna katastrofa u istoriji države i da je hiljade ljudi pretvorio u beskućnike jer je sravnio sa zemljom čak 1.000 zgrada.

"Ovo je verovatno najveća prirodna katastrofa u istoriji države Havaji", rekao je Grin i dodao da je gora od cunamija 1960. godine koji je usmrtio 61 osobu.

On je naglasio da će svi ti objekti morati da budu obnovljeni.

"To će biti nova Lahajna koju će Maui izgraditi po sopstvenoj slici i sa sopstvenim vrednostima", rekao je Grin.

Požar koji je počeo u utorak se brzo kreće i proširio se van grada pustošeći istorijski grad Lahajnu koji je nekada bio glavni grad Havajskog kraljevstva.

To je jedan od tri velika požara na Mauiu, koja još uvek gore, a izazvale su ih suše i uragan Dora sa naletima vetra od 100 km na sat.

Šef vatrogasne službe Bred Ventura potvrdio je da nijedan požar nije u potpunosti obuzdan, kao i da je hiljade turista i lokalalnih stanovnika evakuisano.

Savezni dolari za oporavak su počeli da pristižu zajedno sa prvim zalihama hrane i medicinske opreme.

Među pristiglom pomoći bili su i psi iz Kalifornije i Vašingtona koji pomažu timovima za potragu i spasavanje da pročešljaju ruševine, rekli su zvaničnici.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je proglasio stanje prirodne katastrofe na Havajima, što omogućuje isporuku federalne pomoći koja, u ovom slučaju, uključuje grantove za podizanje privremenih stambenih objekata i popravke na kućama, jeftine kredite za pokrivanje oštećene neosigurane imovine i druge slične programe za stanovnike Mauia pogođene požarom.

Slični scenariji ovog leta usled ekstremnih vrućina pogodili su Grčku, Španiju, Portugal, Italiju i zapadni deo Kanade.