Svet

Lukašenko: Imam ludu ideju, da izgradimo još jednu nuklearnu elektranu

Belorusija ne bi trebalo da izgubi odnose sa EU, Minsk je spreman za razgovore, ali vodeći računa o sopstvenim interesima, poručio je beloruski lider
Lukašenko: Imam ludu ideju, da izgradimo još jednu nuklearnu elektranuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je ima "ludu ideju" o izgradnji druge nuklearne elektrane na istoku zemlje, prenose "RIA Novosti".

"Preći ćemo na električnu energiju, u zemlji ćemo više koristiti struju, jer nije džabe izgrađena nuklearna elektrana. Imam tako ludu ideju - da izgradimo drugu nuklearnu elektranu na istoku", poručio je beloruski lider.

Trenutno u Belorusiji postoji jedna nuklearna elektrana - Beloruska nuklearna elektrana, izgrađena blizu severozapadne granice zemlje.

Belorusija ne bi trebalo da izgubi odnose sa EU

Lukašenko je dodao da je poželjno održavati odnose sa zemljama Evropske unije.

"Sada živimo pre svega na račun Istoka - Rusije i Kine. Ali ne smemo zaboraviti na visoko-tehnološki Zapad. EU nam je blizu, oni su naši susedi i ne možemo da izgubimo odnose sa njima. Mi spremni za razgovore, ali vodeći računa o sopstvenim interesima", kazao je Lukašenko.

Naime, beloruski lider je danas posetio nacionalni aerodrom Minsk i održao sastanak o perspektivama razvoja beloruske avijacije pod sankcijama Zapada.

Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali od predsedničkih izbora 2020. godine. 

Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije. Nova etapa u proširenju sankcija Belorusiji nastupila je zbog podrške Minska Specijalnoj vojnoj operaciji.

Moguće učešće Belorusije na Igrama BRIKS-a

Lukašenko je dodao da bi Belorusija želela da učestvuje na igrama BRIKS-a.

"Postoji inicijativa za održavanje Igara zemalja BRIKS-a, o čemu sam razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ako do takvih Igara dođe, onda će se Belorusija pridružiti ovom sportskom forumu", naveo je Lukašenko.

On je pozitivno ocenio Igre zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND) koje se održavaju u avgustu u beloruskim gradovima, na kojima učestvuju sportisti iz više od 20 zemalja.

"Glavna stvar je budućnost, a činjenica da smo osvojili ovoliki broj medalja je dobra. Nema problema za sportiste. Idite, trenirajte i pobeđujte. Ne vidim probleme sa pripremama sportista. Pre ili ćemo kasnije biti prinuđeni da se vratimo na međunarodno prvenstvo", poručio je predsednik Belorusije.

Druge Igre zemalja ZND se održavaju u 10 gradova Belorusije od 4. do 14. avgusta. Takmičenja su otvorenog formata i na njima učestvuje oko 2.200 sportista iz 22 zemlje. Takmičenja se održavaju u 20 sportova.

image