Svet

Finski predsednik optimističan povodom turskog odobrenja za ulazak u NATO

Verujem da će Ankara na kraju odobriti našu molbu, a važno je da idemo ka članstvu ruku pod ruku sa Švedskom, rekao je Sauli Ninisto
Finski predsednik optimističan povodom turskog odobrenja za ulazak u NATOwww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Predsednik Finske Sauli Ninisto optimističan je u pogledu toga da će Turska odobriti ulazak njegove zemlje u NATO.

"Verujem da će na kraju Turska ratifikovati našu molbu za članstvo u Alijansi i nadam se da će se to dogoditi što pre", rekao je Ninisto novinarima na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Litvanije u Vilnjusu.

On je ponovio stav da bi zajednički ulazak Finske i Švedske u NATO doprineo celoj Alijansi, preneo je Rojters.

"Veoma je važno da idemo ka članstvu ruku pod ruku sa Švedskom. Švedsko članstvo je važno za sve nas", rekao je finski predsednik.

Dve skandinavske zemlje podnele su zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi 18. maja, nedugo posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Da bi postale članovi, potrebna im je saglasnost svih 30 zemalja članica – 28 je odobrilo njihov zahtev, dok Turska i Mađarska još nisu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je, između ostalog, da Švedska i Finska podržavaju grupe koje oni smatraju terorističkim, a od dve zemlje zatražena je i ekstradicija više osoba koje Ankara dovodi u vezu sa terorizmom.

U poseti Turskoj trenutno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom izjavio da su Švedska i Finska ispunile zahteve Turske za prijem u Alijansu i da je vreme da im požele dobrodošlicu u NATO.

Čavušoglu je, s druge strane, rekao suprotno: da dve zemlje još nisu ispunile sve uslove koje je postavila Ankara, dodajući da neki pomak postoji, poput ukidanja embarga na oružje i promena u zakonodavstvu, ali da to nije ispunjenje svih uslova.

image