SAD bi mogle da zamrznu Trampove račune za predizbornu kampanju

To bi potencijalno moglo da predstavlja problem za bivšeg predsednika pošto su desetine miliona dolara prikupljenih za kampanju "Spasimo Ameriku" navodno potrošene ove godine na Trampove pravne troškove, izjavio je nekadašnji FBI zvaničnik

Tužioci bi mogli da zamrznu račune za predizbornu kampanju Donalda Trampa u okviru aktuelnog pravnog postupka protiv njega, prenosi "Njuzvik", pozivajući se na bivšeg glavnog savetnika FBI Endrua Vajsmana. 

Advokat i bivši visoki zvaničnik FBI doneo je taj zaključak na osnovu ispitivanja osoba povezanih sa Trampom od strane američkog državnog tužioca Džeka Smita. 

Navodi se da je specijalni savetnik razgovarao sa bivšim komesarom njujorške policije koji je povezan sa Trampovim bivšim advokatom i nekadašnjim gradonačelnikom Rudijem Đulijanijem. 

Prema pisanju lista, pitanja specijalnog savetnika su se odnosila na prikupljanje sredstava za Trampovu kampanju "Spasimo Ameriku", koja je pokrenuta posle predsedničkih izbora 2020. godine, a tužilaštvo proučava "kako su prikupljena sredstva potrošena i da li su prikupljena pod lažnim izgovorom".

Vajsman je u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si rekao da bi, ako prikupljanje sredstava postane deo federalne istrage o Trampu, prikupljeni kapital mogao da bude zamrznut u pretkrivičnom postupku.

"Ovo bi potencijalno moglo da predstavlja problem za bivšeg predsednika pošto su desetine miliona dolara prikupljenih za kampanju 'Spasimo Ameriku' navodno potrošene ove godine na pravne troškove za Trampa i one koji su s njim povezani", prenosi list.

Vajsman je napomenuo da potencijalna istraga o finansiranju kampanje ne znači podizanje novih optužbi protiv samog Trampa - slučaj bi mogao da bude pokrenut protiv direktnih aktera zaduženih za prikupljanje sredstava u kampanji. Na sličan način su ranije podignute optužbe protiv Trampovog savetnika Stiva Benona u slučaju finansiranja zida na južnoj granici SAD sa Meksikom.