Svet

Broj žrtava požara na havajskom ostrvu Maui porastao na 67, traga se za preživelima

Požar na Havajima koji je uništio istorijski grad Lahajnu, materijalna šteta meri se milijardama dolara
Broj žrtava požara na havajskom ostrvu Maui porastao na 67, traga se za preživelimaGetty © Justin Sullivan / Staff

Broj žrtava požara na havajskom ostrvu Maui porastao je na 67. Spasilački timovi pretražuju ruševina istorijskog naselja Lahajna, a lokalni zvaničnici pokušavaju da ustanove kako se vatrena stihija bez ikakvog upozorenja brzo proširila poznatim letovalištem.

Požari na Mauiju smatraju se najsmrtonosnijom prirodnom katastrofom u istoriji Havaja, težom i od brojnih cunamija u prošlosti, od kojih je onaj iz 1960. godine pogodio Veliko ostrvo i ubio 61 osobu, prenose agencije.

Zvaničnici su naredili da se zahvaćena područja pretraže timovima sa obučenim psima kako bi se pronašli nestali i tela nastradalih.

"Biće, bez sumnje, otkriveno još žrtava", izjavio je guverner Havaja Džoš Grin u intervjuu za Si-En-En.

U požaru je uništeno oko 1.000 stambenih objekata, a više hiljada ljudi je ostalo bez krova nad glavom. Grad Lahajna gotovo je sravnjen sa zemljom. Sem pepela, gotovo da ništa nije ostalo.

Izgradnja novih stambenih objekata i obnova požarom uništenih oblasti verovatno će koštati više milijardi dolara.

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je stanje prirodne katastrofe na Havajima, što omogućuje isporuku federalne pomoći koja, u ovom slučaju, uključuje grantove za privremene stambene objekte i popravke na kućama, jeftine kredite za pokrivanje oštećene neosigurane imovine i druge slične programe za stanovnike i firme pogođene požarom.

image