Svet

"Sredstvo odvraćanja": Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom

Do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biće stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže
"Sredstvo odvraćanja": Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je da je Poljska povećala broj vojnika koji štite granicu sa Belorusijom kao "sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija" Minska.

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom, preneo je AP.

On je rekao da je povećano vojno prisustvo "samo potez odvraćanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva".

"Nema sumnje da beloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju", rekao je Blaščak.

Dva beloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namernom provokacijom.

Blaščak je ove sedmice rekao da će do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže.

image