Najsmrtonosniji požar u poslednjih 100 i više godina: Broj stradalih na Mauiju dostigao 89 i raste

Troškovi obnove procenjeni na 5,5 milijardi dolara, strahuje se da će broj žrtava rasti

Broj poginulih u šumskim požarima na Mauiju dostigao je 89, što ga čini najsmrtonosnijim požarom u Sjedinjenim Državama u više od jednog veka - a ukupan broj će verovatno porasti u narednim danima dok timovi sa psima pretražuju ruševine Lahajne, istorijskog grada koji je pre četiri dana požar sravnio sa zemljom, uništavajući zgrade i topeći automobile.

Troškovi obnove Lahajne procenjeni su na 5,5 milijardi dolara, navode iz Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

Guverner Havaja Džoš Grin upozorio je da će broj poginulih nastaviti da raste. Psi tragači pokrili su samo 3 odsto područja pretrage, rekao je šef policije okruga Maui Džon Peletijer.

Zvaničnici su obećali da će ispitati sisteme za rano upozorenje. Sirene stacionirane oko ostrva – namenjene da upozore na predstojeće prirodne katastrofe – nikada se nisu oglasile, a nestanci struje i signala mobilnih mreža omeli su druge oblike upozorenja.

Zvaničnici su opisali košmarni splet faktora – uključujući kvarove komunikacione mreže, udare vetra do 80 milja na sat (130 km/h) od uragana na moru i odvojeni šumski požar udaljen desetinama milja – koji je učinio skoro nemogućim koordinaciju u realnom vremenu sa agencijom za upravljanje vanrednim situacijama koja bi obično izdavala upozorenja i naredbe za evakuaciju.

Broj poginulih učinio je ovaj požar, koji je izbio u utorak, najgorom prirodnom katastrofom na Havajima, nadmašivši cunami koji je ubio 61 osobu 1960. godine, godinu dana nakon što su Havaji postali američka država, piše Rojters.

Najnovija cifra premašila je broj od 85 ljudi koji su stradali u požaru 2018. u gradu Paradajzu u Kaliforniji što je bio najveći broj žrtava od šumskog požara od 1918. godine, kada je požar u Kloketu u Minesoti i Viskonsinu odneo 453 života.