Nasilne metode nacista: Upali u Kijevsku Lavru tokom Liturgije i kamenom slomili ikonu (FOTO)

Zlonamernik je polomio zaštitno staklo ikone, ali ne i nju, parohijani su ga zaustavili

Ikona Hrista Spasitelja u jednom od hramova na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre je oštećena jer je nepoznat muškarac kamenom udarao po njoj, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

"Muškarac je ušao u hram za vreme Liturgije i dva puta kamenom udario ikonu Spasitelja", navodi se u saopštenju.

Zlonamernik je polomio zaštitno staklo ikone, ali ne i nju, parohijani su ga zaustavili. Na licu mesta radi istražni tim, policija je zabeležila izjave svedoka a nepoznati muškarac je zadržan.

Danas su ispred manastira provokatori i nacionalisti koji uzvikuju uvrede na račun parohijana kanonske UPC koji sa svojom decom dolaze u hram na molitvu, prenose "RIA Novosti".

Ranije direktor Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre koji je pod rukovodstvom države Maksim Ostapenko rekao je da će pristup vernicima na teritoriju Donje lavre biti zatvoren dok komisija Ministarstva kulture Ukrajine ne vrati zgradu Lavre u državnu svojinu.

Jedina kanonska crkva u Ukrajini je danas potvrdila da vernici nisu pušteni u manastir, već su se pričestili kroz rešetke zatvorenih kapija, što se u Lavri ne dešava prvi put.

Jedan od provokatora doneo je zastavu "Ukrajinske pobunjeničke armije", organizacije koja je u vreme Drugog svetskog rata sarađivala je sa nacističkom Nemačkom tokom Velikog otadžbinskog rata.

Ukrajinska ustanička armija je formirana oktobra 1942. godine, delovala je uglavnom u zapadnoj Ukrajini i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

Počinili su mnogo zločina, uključujući i Volinjski masakr iz 1943. godine, kada je masovno ubijeno poljsko stanovništvo Volinja, ali i hiljade Ukrajinaca koji su odbili da sarađuju sa nacistima. Pitanje tumačenja Volinjskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz tog vremena jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

U maju 2015. godine tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je Ukrajinskoj ustaničkoj armiji status "borca za nezavisnost" Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne garancije.

Napadi raskolnika na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koji se dešavaju još od devedesetih, 2018. godine prerasli su u državnu kampanju velikog obima protiv te zajednice.

Tada su vlasti Ukrajine stvorile svoju Pravoslavnu crkvu Ukrajine, a zatim je krenula zaplena crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija", kao i napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu je podnet predlog zakona o njenoj zabrani na celoj teritoriji Ukrajine.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, kao i "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastirima u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".