Lula da Silva: SAD stalno razmišljaju o ratu

Lula je zadržao neutralnost oko sukoba između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva  poručio je da će pokušati da ubedi predsednika SAD Džoa Bajdena da se fokusira na investicije, a ne na konflikt.

"Reći ćemo Bajdenu... da SAD razmišljaju samo o ratu već dugi niz godina, a ne o ulaganjima u Brazil", rekao je Lula u petak u Rio de Ženeiru predstavljajući plan potrošnje na infrastrukturu, energiju i transport u naredne četiri godine, što je deo njegovog pokušaja da se podstakne ekonomski rast i zapošljavanje u najvećoj državi Latinske Amerike.

"Potrošite malo novca ulažući u našu zemlju jer će to doneti mir našoj zemlji", istakao je, prenosi RT internešnel.

Obraćajući se ministrima, guvernerima i poslovnim rukovodiocima, Lula je rekao da će brazilski lideri morati da putuju svetom "da bi prodali ove projekte".

On ima za cilj da traži inostrano finansiranje i strane investicije – ciljajući na SAD, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate i zemlje u Evropi – kako bi pomogao u finansiranju svog takozvanog Programa ubrzanja rasta, poznat pod portugalskim akronimom (PAC).

Lula očekuje da će se sastati sa američkim predsednikom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Lula je zadržao neutralnost oko sukoba između Rusije i Ukrajine, više puta pozivajući na mirovne pregovore kako bi se okončale borbe.

"Svet počinje da se umara od ukrajinske krize", rekao je on prošlog meseca posle sastanka lidera EU i Latinske Amerike u Briselu.

Bajden je predvodio međunarodnu kampanju za slanje oružja vredno milijarde dolara u Kijev i uvođenje sankcija kako bi kaznio Rusiju zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski zvaničnici tvrde da zapadna vojna pomoć samo produžava krvoproliće i povećava rizik od pokretanja šireg sukoba.