Iz nemačke Saksonije odlučno "ne" slanju raketa "taurus" Ukrajini

Prema rezultatima istraživanja "Forsa", dve trećine nemačkog stanovništva protivi se snabdevanju Ukrajine ovim projektilima

Premijer nemačke Savezne države Saksonije Mihael Krečmer usprotivio se snabdevanju Ukrajine krstarećim raketa "taurus", jer bi to moglo produbiti sukob i izazvati probleme širih razmera.

"Definitivno sam protiv snabdevanja krstarećim raketama", rekao je Krečmer u intervjuu za nemački "Špigl".

Prema njegovim rečima, nemačka vlada uvek iznova prelazi postavljene crvene linije. To se dogodilo sa tenkovima "leopard", a sada se isto dešava sa krstarećim raketama. 

"Šta će sledeće uslediti", upitao je premijer i dodao:

"Da li smo spremni da prihvatimo činjenicu da će nemačke rakete moći da pogode Rusiju?"

Umesto toga, pozvao je na "nove, intenzivne diplomatske inicijative sa slobodnog Zapada".

Ranije je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor, javio da nemačka vlada pregovara sa evropskom kompanijom za proizvodnju raketnih sistema MBDA o isporuci krstarećih raketa "taurus" Ukrajini.

Portal "T-online" je, pozivajući se na izvore u vladajućoj partiji SPD, objavio da će Berlin uskoro saopštiti odluku o isporuci Ukrajine raketama dugog dometa "taurus". Nemačka vlada je već nekoliko puta jasno stavila do znanja da se snabdevanje Kijeva ovim projektilima ne razmatra na prioritetnoj osnovi i bez koordinacije sa partnerima u NATO- u i Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavna tačka spora za isporuke "taurusa" je domet rakete od 500 kilometara, što bi narušilo princip Nemačke da ne isporučuje oružje sa takvim karakteristikama. U nemačkoj stručnoj zajednici se u ovom kontekstu raspravljalo o tome da li se rakete mogu programirati tako da se ne mogu koristiti za udar na rusku teritoriju. Prema pisanju "Špigla", ovo je pitanje za koje se trenutno interesuje kancelar Olaf Šolc, pa se zbog toga navodno vode pregovori sa predstavnicima vojne industrije.

Ranije je član odbora za spoljne poslove Bundestaga Hrišćansko-demokratske unije Roderih Kizeveter u intervjuu za "Zidojče cajtung" rekao da je potrebna parlamentarna inicijativa koja pokriva većinu stranaka kako bi se pojačao pritisak na Šolca po ovom pitanju. Njegov zamenik i saborac Ralf Štegner kazao je da su pristalice brzog rešenja sukoba u Ukrajini kroz snabdevanje oružjem sve većeg dometa umnogome pogrešile, jer se sukob samo odugovlačio.

Prema nedavnom istraživanju "Forbsa", dve trećine nemačkog stanovništva protivi se snabdevanju Ukrajine ovim projektilima.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini.