Pariz ispunio cilj: Francuska obučila 6.000 ukrajinskih vojnika

Francuska nastavlja da pruža aktivnu vojnu podršku Ukrajini

Francuska je obučila 6.000 specijalista i time ispunila plan za 2023. godinu za obuku ukrajinskih vojnika, izjavio je šef francuskog Ministarstva odbrane Sebastijan Lekornu.

"Za ukrajinsku kontraofanzivu je potrebna nova generacija vojnika koje treba obučiti. U avgustu smo postigli godišnji cilj da obučimo 6.000 vojnika raspoređenih između Francuske i Poljske", rekao je ministar u intervjuu za "Var-matan".

On je napomenuo da Francuska nastavlja da pruža aktivnu vojnu podršku Ukrajini, posebno u pogledu protivvazdušne odbrane i snabdevanja municijom.

"Istina je da je u toku kontraofanzive potrošena ogromna količina municije. Svakog meseca snabdevamo Ukrajince serijom granata kalibra 155", dodaje Lekornu.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je Francuska odlučila da prebaci u Ukrajinu rakete dugog dometa kako bi "podržala" kontraofanzivu ukrajinskih trupa.

Makron je u junu saopštio da je francusko-italijanski protivvazdušni raketni sistem SAMP/T isporučen Ukrajini i da je spreman za upotrebu.