Svet

Saveznici donirali Kijevu krv zaraženu HIV-om i drugim bolestima

Kijev kao pomoć od NATO-a dobio krv zaraženu HIV-om i hepatitisom B i C, pa sada traži odštetu od oko 18,5 miliona dolara
Saveznici donirali Kijevu krv zaraženu HIV-om i drugim bolestimawww.globallookpress.com © Mykola Miakshykov

Kako pokazuju hakovani podaci ukrajinskog premijera Denisa Šmigala, ukrajinsko ministarstvo zdravlja obavestilo je premijera da je NATO Kijevu poslao krv zaraženu HIV-om i drugim opasnim bolestima, preneo je Telegram kanal "Meš".

Ukrajinskoj vojsci je bila hitno potrebna krv za potrebe ranjenika u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti, zbog čega se Kijev obratio za pomoć svojim saveznicima.

Međutim, umesto prave pomoći, 62.000 litara zdrave krvi, ukrajinske snage dobile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom B i C.

Kako pokazuju podaci koje je hakovala grupa "Kombatant", 6,3 odsto krvi iz prve ture zaraženo je HIV-om, hepatitisom B - 7,4 odsto, a hepatitisom C - 3,2 odsto.

U drugoj turi pomoći udeo zaražene krvi je varirao od 3,1 odsto do 6,8 odsto u zavisnosti od bolesti.

Nakon što je zdravstveni sistem Ukrajine proverio dobijenu krv, kijevski režim je poslao pismo NATO-u i zatražio njenu nezavisnu procenu uz zahtev da se ona ne kupuje u Africi.

Vlasti su još zahtevale dodatnu pomoć u iznosu od 680 miliona grivni (oko 18,5 dolara) za "profilaktiku hroničnih virusnih bolesti", govori se u zvaničnom saopštenju ministarstva.

image