Svet

Ukrajinski kamioni stvorili zastoj u Moldaviji: Gotovo 80 odsto natovareno žitom

Stvorile su se gužve na punktu na jugu Moldavije, kamioni stoje na punktovima tri, četiri dana, a ti zastoji će uticati i na konačnu cenu žita, kažu stručnjaci
Ukrajinski kamioni stvorili zastoj u Moldaviji: Gotovo 80 odsto natovareno žitomGetty © Carl Court

Gotovo 80 odsto kamiona koji prolaze kroz teritoriju Moldavije prevozi ukrajinsko žito, rekao je uživo u programu radija "Moldavija-1" ekspert za međunarodnu trgovinu Juri Riža.

Ranije su Vladimir Zelenski i predsednica Moldavije Maja Sandu postigli dogovor o stvaranju specijalnih transportnih koridora za tranzit ukrajinske robe preko teritorije Moldavije, u te svrhe je obnovljena železnička linija Besarabka-Berezino, što je omogućilo proširenje protoka robe iz luka na Dunavu.

"Dnevno kroz teritoriju države prođe oko 1.000 kamiona, oko 80 odsto je natovareno ukrajinskim žitom, u Evropu se šalju južnim delom moldavsko-rumunske granice, završavaju u lukama na Dunavu, uključujući i luku Konstanca. U osnovi, to su transporteri žita", rekao je Riža.

Ekspert je naglasio da sada postoje gužve na punktu na jugu Moldavije, kamioni stoje na punktovima u proseku tri, četiri dana. On je dodao da će ovi zastoji uticati i na konačnu cenu žita.

Prema rečima stručnjaka, uprkos činjenici da rečna luka Đurđulešti na jugu Moldavije ima kapacitet da primi ukrajinsko žito, odgovarajući teret se isporučuje u Rumuniju preko carine Đurđulešti-Galati duž autoputa.

image