"Global tajms": Izbor Laija za lidera Tajvana je izbor rata

Čini da se Lai više ne može osloniti na SAD i da se "traženje nezavisnosti" ostrva pretvorilo u ćorsokak. Bez obzira koliko visoko Lai skače, njegova lična sudbina je već zapečaćena

Sadašnji tajvanski "potpredsednik i "predsednički kandidat" na predstojećim izborima Lai Čing-te je uporni zagovornik nezavisnosti Tajvana, koji je na ostrvu već stekao sramnu titulu "zlatnog deteta nezavisnosti Tajvana", piše u uvodniku kineski „Global tajms“.

Za Kineze širom sveta, on je izdajnik koji je zaboravio svoje korene. Međutim, on je postao problem i za same SAD, budući da se otvoreno zalaže za "nezavisnost". SAD su zabrinute da će ih on umešati u nešto što ne žele i da će im poremetiti "veliku strategiju." Drugim rečima, Lai je potreban SAD, ali samo pod uslovom da ga potpuno kontrolišu.

Za Laija, koji je odlučan da se "oslanja na SAD u traženju nezavisnosti", oslanjanje na SAD je samo sredstvo, a "traženje nezavisnosti" je istinski cilj. Ali, sada se čini da se više ne može osloniti na SAD i da se "traženje nezavisnosti" ostrva pretvorilo u ćorsokak. Bez obzira koliko visoko Lai skače, njegova lična sudbina je već zapečaćena.

Lai je uložio mnogo truda u traženje nezavisnosti, a zauzvrat je i on ponešto dobio od SAD. U suštini, bilo koji oblik zvanične razmene između SAD i ostrva Tajvan je kršenje principa "jedne Kine".

Svaki američki korak u smeru podrške "nezavisnom Tajvanu" je opasno približavanje "crvenoj liniji" i provokacija za sve Kineze, sa obe strane Tajvanskog moreuza, koji su posvećeni ponovnom mirnom ujedinjenju.

Sada tajvanska Demokratska progresivna stranka i neke snage u inostranstvu vole da govore o "miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", ali ono što zaista rade predstavlja ugrožavanje i mira i stabilnosti.

Podmukla priroda zagovornika "nezavisnosti Tajvana"

Možda SAD žele da podsete Laija na to gde mu je pravo mesto. Međutim, ovo ne menja njegovu podmuklu ćud. Njegova skorašnja tvrdnja da mu je politički cilj da "uđe u Belu kuću" izazvala je pravu pometnju na ostrvu i učinila SAD duboko nezadovoljnim.

Da bi ublažila efekat njegove izjave, Bela kuća je morala da saopšti da politika "jedne Kine ostaje nepromenjena", što je, takođe, signal koji Lai mora da razmotri.

Lai je trenutno zamenik regionalnog lidera ostrva Tajvan i kandidat za sledećeg regionalnog lidera. Pošto je Lai otvoreni zagovornik "nezavisnosti Tajvana", očekuje se da će on, ukoliko bude izabran, verovatno biti radikalniji od svoje prethodnice Caj Ingven. Na Tajvanu postoji izreka da je "izbor Laija izbor rata" i to zaista nije preterivanje.

Lai će uskoro posetiti Paragvaj, ali on je u fokus opet stavio SAD. Lai ulaže sve napore da zadovolji SAD, nadajući se da će dobiti podršku Vašingtona. On ne vidi da je budućnost obe strane Tajvanskog moreuza, uključujući i njegovu sudbinu, u rukama kineskog naroda.

Ovo je očigledan slučaj zamene prioriteta. Prošle godine, kada je Lai otišao u Honduras, to se pretvorilo u potpuni promašaj. Više od godinu dana kasnije, Honduras je prekinuo "diplomatske" veze sa ostrvom Tajvan i uspostavio je diplomatske odnose sa Pekingom. I ovoga puta, situacija u Paragvaju je neizvesna. Paragvaj je jedini preostali "diplomatski saveznik" ostrva u Južnoj Americi.

Lai Čing-te je ovoga puta izgledao ponizno, što je u suprotnosti sa njegovim ranijim arogantnim stavom o pitanju moreuza. Međutim, to ne znači da je Lai postao skroman. To je samo privremeno stanje, iznuđeno odvraćanjem kopnene Kine i strogim ograničenjima od strane SAD.