Nova gasna kriza na pomolu? Niko ne zna gde će biti stvarni plafon tržišne cene

Ove zime bi nova nestabilnost navake gasa mogla da dovede do većih računa za grejanje u domaćinstvima, ali i za velike potrošače gasa među kojima su industrija čelika, đubriva i keramike

Gas ponovo postaje pretnja globalnoj ekonomiji, budući da mogući štrajkovi u Australiji (velikom izvozniku) prete da naruše krhku ravnotežu globalnih zaliha i uvećaju potrošačke račune, piše "Blumberg".

Najnovija eskalacija straha za stabilnost snabdevanja izazvana je sporom oko plata i uslova u australijskim fabrikama koje pripadaju "Ševron korporaciji" i "Vudsajd enerdži grupi" koje proizvode 10 odsto globalnih zaliha tečnog prirodnog gasa. 

Vlasnici ovih firmi dobro su se oparili zbog rekordnih cena gasa, ali su radnici ostali kratkih rukava i zahtevaju da dobiju veću nadoknadu.

"Potencijalni štrajk dolazi u vreme kada je tržište gasa u nesigurnom stanju iako su cene pale i na relativno su niskom nivou nego nedavno", kaže za "Blumberg" Ostin Kaleklev, glavni izvršni direktor brodovlasnika "Flek LNG" u Oslu koji upravlja okeanskim tankerima za gas.

Veličina pogođenog australijskog godišnjeg proizvodnog kapaciteta je nešto više od dva i po puta veća od američkog "Friport LNG" u Teksasu, gde je višemesečno gašenje usled eksplozije i požara u junu 2022. takođe uzburkalo tržište.

Iako su cene gasa još uvek daleko od najviših vrednosti koje su beležene pre oko godinu dana, ove zime bi nestabilnost ipak mogla da dovede do većih računa za grejanje u domaćinstvima, ali i za velike potrošače gasa među kojima su industrija čelika, đubriva i keramike, koje se i dalje pate od prošlogodišnjih oscilacija.

Kakve su razmere krize koja preti energetskom sistemu ukazuje i proračun "Blumbergovog" sagovornika, direktora "Si enerdži konsaltinga" Klaudija Stuera, da ukoliko bi štrajk u australijskim fabrikama "Gorgon", "Vitston" i "Nort vest šelf" potrajao mesec dana, to bi uticalo na snabdevanje količinom od tri miliona tona.

Pod pritiskom su inače i drugi proizvođači.

Ruski izvoz LNG je poslednjih nedelja smanjen zbog održavanja dva najveća objekta, a Trinidad i Tobago zatvorili su jednu fabriku zbog radova planiranih za veći deo avgusta. Egipat je zaustavio skoro sav izvoz, dok je i nigerijsko snabdevanje loše usled dugotrajnog snabdevanja gasom i bezbednosnih problema.

SAD koje prema "Blumbergu" važe za najvećeg i najfleksibilnijeg dobavljača LNG-a, zbog svega ovoga verovatno će dobiti veliku pažnju kupaca koji traže alternative.

Tajming se, međutim, poklapa sa tekućom sezonom uragana na Atlantiku, koja je do sada poštedela američku obalu Zaliva, gde su koncentrisani američki izvoznici LNG. Šanse za neobično aktivnu sezonu uragana na Atlantiku ipak rastu kako temperature okeana postaju sve toplije.

Ako se prekid snabdevanja u Australiji produži do septembra, to bi uticalo na globalno snabdevanje i cene uoči grejne sezone. Cene u Aziji i Evropi bi morale da rastu da bi privukle raspoloživi LNG i održale domove toplim. Za neke siromašnije kupce, kao što je Indija, LNG bi mogao da postane preskup.

"Na skučenom tržištu LNG-a, ovo bi moglo dovesti do povećanja oba indeksa cena jer se ključna regionalna tržišta takmiče za ograničene zalihe LNG-a", rekao je Steuer za "Blumberg" dodajući da niko ne zna gde će biti stvarni plafon tržišne cene.