Poljska brani svog seljaka: Nacionalni interesi su prioritet, nastavićemo blokadu ukrajinskog žita

Nacionalni interesi Varšave su prioritet, još jednom danas poručuju iz Poljske

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da njegova zemlja neće ukinuti blokadu na uvoz ukrajinskog žita, čak ni posle 15. septembra kada ističe ta zabrana.

Duda je poručio Ukrajini da Kijev treba da ima razumevanja za Varšavu koja mora da sledi pre svega svoje nacionalne interese jer ima odgovornost pred poljskom javnošću, te da stoga Varšava ne planira da odblokira prevoz ukrajinskih žitarica preko njene teritorije.

"Jasno je da mi nastavljamo da podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da se zaštiti od ruske agresije. Ali je druga stvar i to je naša najbitnija obaveza da branimo interese republike. A to znači da štitimo unutrašnje tržište i tržište Evropske unije, koje počinje od nas", pojasnio je on. 

Od ukrajinskih kolega tražimo "razumevanje", tako da je "ponekad potrebno govoriti: mi razumemo da ste u ratu, ali vi morate da pamtite da i mi imamo svoje obaveze pred poljskim društvom". 

Premijer Poljske Mateuš Moravecki prethodno je takođe podvukao da država neće otvoriti svoje tržište za ukrajinske žitarice ni posle prestanka Sporazuma o žitu. 

Interesi poljskog seljaka su nam bitniji, rekao je on prošlog meseca, i istakao da Poljska neće dopustiti da se poljoprivredno tržište destabilizuje ni u najmanjoj meri. 

Podsetimo, Poljska je bila prva evropska zemlja koja je uvela zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, a ove mere tiču se i uvoza ukrajinskih jaja, mesa, mleka i drugih mlečnih proizvoda. Vlasti su poručile da je kreiran poseban niz pravila koji će osigurati da ni jedna tona ukrajinskih proizvoda slučajno ne ostane na teritoriji Poljske. Svaki transport ukrajinskog žita biće praćen putem GPS-a, rekao je ranije ministar poljoprivrede Poljske Robert Telus. 

Podsetimo, u junu ove godine EU je izdala saopštenje u kojem se navodi da je uvoz ukrajinskih žitarica zabranjen kada je reč o Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Bugarskoj. Odluka će važiti do 15. septembra.