Svet

Blinken: Još 200 miliona dolara pomoći za Ukrajinu

Novi paket pomoći uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijske metke, protivoklopne sisteme i dodatnu opremu za čišćenje mina
Blinken: Još 200 miliona dolara pomoći za Ukrajinu© TANJUG/AP Photo/Jose Luis Magana

SAD će obezbediti dodatnih 200 miliona dolara pomoći Ukrajini, kao vid podrške kijevskom režimu u sukobu protiv Rusije, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi "Sputnjik internešenel".

"Danas objavljujemo sledeći paket bezbednosne pomoći Ukrajini dok brani svoju teritoriju i štiti svoj narod. Ovaj paket, koji je procenjen na 200 miliona dolara i koji se realizuje na osnovu predsedničkih ovlašćenja, uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijske metke, protivoklopne sisteme i dodatnu opremu za čišćenje mina", naveo je Blinken u saopštenju.

SAD i njihovi saveznici će nastaviti da podržavaju Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje rešenja, dodaje se u saopštenju.

Bezbednosna pomoć koja se obezbeđuje Ukrajini preko predsedničkih ovlašćenja uključuje opremu iz postojećih zaliha američkog Ministarstva odbrane, umesto kupovine od proizvođača.

image