Svet

Lukašenko: Današnji izazovi i pretnje su bez presedana

Raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije je adekvatna reakcija na ubrzanu militarizaciju Istočne Evrope i aktivnosti SAD i NATO-a, poručuje beloruski lider
Lukašenko: Današnji izazovi i pretnje su bez presedanawww.globallookpress.com © AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Međunarodna bezbednosna situacija u svetu još je napeta, dok svi izazovi i pretnje nastavljaju da rastu, ocenio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko povodom 11. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti. 

"Praktično svi poznati izazovi i pretnje su se intenzivirali. Međunarodno pravo koje se tiče kontrole naoružanja je diskreditovano, a povećavaju se i rizici od upotrebe oružja za masovno uništenje, uključujući i provokacije uz primenu nuklearnog i biološkog oružja", poručio je Lukašenko. 

Uz to, on je dodao da su informacioni rat i, generalno, sajber kriminal još više destabilizovali ekonomije svih država sveta, dok se kao novo oružje danas izdvajaju i sankcije i druga ograničenja, koja podrivaju međunarodnu trgovinu i ekonomiju. 

Beloruski lider je istakao da smatra da će današnja konferencija u Moskvi doprineti jačanju saradnje među narodima i državama, kao i formiranju jednog novog međunarodnog bezbednosnog sistema, jer je trenutna situacija, kako je ocenio, bez presedana.

Lukašenko je takođe napomenuo da je raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji njegove zemlje adekvatna reakcija na ubrzanu militarizaciju Istočne Evrope i sve aktivnosti SAD i NATO-a.

image