Svet

"Vašington post": Pučisti u Nigeru su u boljoj poziciji nego EKOVAS

Regionalni blok, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države verovatno će nove vlasti priznati kao legitimne, ocenjuju stručnjaci za "Vašington post"
"Vašington post": Pučisti u Nigeru su u boljoj poziciji nego EKOVASwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Vojna hunta u Nigeru sada se nalazi u boljoj poziciji od članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) i izgleda da će međunarodni faktori morati da priznaju nove vlasti u Nijameju kao legitimne, kažu stručnjaci za "Vašington post".

Rok koji su zemlje EKOVAS-a dale hunti da vrati zbačenog predsednika Mohameda Bazuma na vlast je prošao, a šefovi odbrane zemalja iz bloka još se nisu dogovorili o razmeštanju trupa koje su najavili kao znak podrške zbačenom predsedniku susedne Nigerije.

Povrh toga, i dalje je nejasno hoće li te trupe uopšte biti razmeštene, i kada bi to moglo da se dogodi. Mogu proći nedelje, ili čak meseci, kako bi se taj proces pokrenuo, a dok blok odlučuje šta da uradi, hunta konsoliduje svoju moć, kažu stručnjaci.

"Izgleda kao da su pučisti pobedili i da će ostati... Pučisti drže sve karte u rukama i učvrstili su svoju vladavinu", rekao je Ulf Lesing, šef programa za Sahel u istraživačkom centru Konrad Adenauer.

On ocenjuje da se EKOVAS verovatno neće odlučiti za vojnu intervenciju jer ne želi da rizikuje građanski rat u Nigeru, već da će regionalni blok, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države verovatno nove vlasti priznati kao legitimne.

"Vašington post" dodaje da, iako je već prošlo nekoliko dana otkako su zemlje EKOVAS-a najavile da će staviti svoje trupe u pripravnost, to se i dalje nije dogodilo.

Sastanak šefova odbrana zemalja bloka odložen je na neodređeno, što znači da EKOVAS gleda upotrebu sile kao na poslednju meru, rekao je Nejt Alen, vanredni profesor u Afričkom centru za strateške studije.

"S obzirom na moguće izazove sa kojima bi se intervencija suočila, (upotreba sile bi) zahtevala visok stepen konsenzusa i koordinacije ne samo unutar EKOVAS-a, već i unutar Afričke unije i međunarodne zajednice", rekao je on.

Povrh toga, izvori bliski hunti napominju da nove vlasti pod rukovodstvom generala Abduramana Tijanija ne shvataju ozbiljno zahteve da se zbačeni predsednik vrati na vlast.

"EKOVAS zahteva da se predsednik Bazum odmah oslobodi i vrati na mesto šefa države. Da li je ovo šala?" rekao je za američki list Insa Garba Saidu, lokalni aktivista koji pomaže novim vojnim vladarima Nigera pri komunikaciji.

"Bez obzira da li Bazum podnese ostavku ili ne, on više nikada neće biti predsednik Nigera", dodao je aktivista.

image