Svet

Šangfu i Šojgu: Nastupa nova epoha vojne saradnje Kine i Rusije

Naši odnosi su primer pravog savezništva, a Kina planira da proširi vojnu saradnju i sa Iranom, Belorusijom i ŠOS-om, kaže šef kineskog Ministarstva odbrane
Šangfu i Šojgu: Nastupa nova epoha vojne saradnje Kine i Rusijewww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Rusija i Kina su strateški partneri, dobre komšije i verni prijatelji, održavaju kontakte o vojnim pitanjima na visokom nivou, sprovode zajedničke vežbe na kopnu, moru i u vazduhu, istakao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa kineskim kolegom Lijem Šanfuom na marginama 11. Moskovske međunarodne konferencije o bezbednosti.

Saradnja Moskve i Pekinga se odvija i na bilateralnoj osnovi, ali u okviru multilateralnih formata poput Šangajske organizacije za saradnju.

Lideri ovih dveju zemalja su u martu ove godine, kada je Si Đinping posetio Moskvu, potvrdili da su rusko-kinesko sveobuhvatno partnerstvo i strateška interakcija dostigli najvišu tačku razvoja u čitavoj istoriji bilateralnih odnosa, podsetio je Šojgu. "Mi sprovodimo dogovore naših lidera u praksi", dodao je.

Današnji sastanak je treći susret ruskog i kineskog ministra odbrane ove godine.

Vojna saradnja Rusije i Kine nije usmerena protiv treće strane, poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu. 

"Kinesko-ruski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje ulaze u novu epohu i nastavljaju da se postepeno razvijaju", dodao je Li Šangfu. 

U isto vreme, on je poručio da Peking, kao i ranije, nastavlja da se zalaže za jačanje opšte usaglašenosti javnosti po pitanju Ukrajine, Sirije i Avganistana, te da će njegova zemlja i u budućnosti pokušavati da pomogne u organizovanju pregovora o miru u Ukrajini. 

Kina se zalaže za uklanjanje svih nesporazuma, iako je njihova pojava neizbežna, ali, kako je objasnio visoki kineski zvaničnik, bitno je da dođe do otvorene komunikacije kako bi se ti nesporazumi prevazišli.

Kina takođe planira da proširi vojnu saradnju sa Belorusijom, Iranom i zemljama ŠOS-a, kao i da pojača međunarodnu saradnju u sferi kontrole naoružanja. 

Kina tradicionalno aktivno učestvuje na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija", a kineski proizvodi tradicionalno izazivaju veliko interesovanje specijalista, istakao je ruski ministar.

image