Svet

Američki admiral: Ukrajina je samo zagrevanje, Kina nas prestiže

Čarls Ričard zadužen za nuklearnu trijadu smatra da su podmorničke snage jedina prava prednost SAD, kao i da Kina svoju moć brže razvija
Američki admiral: Ukrajina je samo zagrevanje, Kina nas prestižewww.globallookpress.com © Rod Lamkey - Cnp/Keystone Press Agency

Viši mornarički oficir Čarls Ričard kaže da bi trenutne tenzije širom sveta izazvane specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, mogle da otvore i veći sukob za koji bi SAD trebalo da budu spremne, prenosi "Independent".

Jer, ukrajinska kriza je kako on tvrdi "samo zagrevanje".

"Stižu velike promene i neće proći mnogo vremena pre nego što ih doživimo", rekao je on.

Ričard se osvrnuo i na odnos sa Kinom, "glavnim američkim konkurentom i protivnikom", za koju kaže da je izgradila i rasporedila veću moć na terenu, i to brže od svojih SAD kolega.

"Zbog načina na koji te krive nastavljaju da se kreću, neće biti važno koliko je dobar naš operativni plan ili koliko su dobri naši komandanti, ili koliko su dobre naše snage, nećemo ih imati dovoljno. I to je vrlo kratkoročni problem", naveo je Ričard prema jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane SAD.

Ovaj oficir, inače zadužen za američku nuklearnu trijadu (vazdušnu, kopnenu i podmornorničku nuklearnu silu), dodao je da američke podmorničke snage ostaju "možda jedina prava prednost koju još imamo protiv naših protivnika".

Šef pomorskih operacija admiral Majk Gildej rekao je, međutim, konzervativnom istraživačkom centru "Heritadž foundejšn" da je za jačanje američkih podmorskih kapaciteta najveća prepreka "ograničenost industrijskih kapaciteta".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena stalno naziva Kinu glavnim globalnim konkurentom SAD i upozorava na razvoj njenog vojnog i nuklearnog programa naoružanja, prema nizu političkih dokumenata koji se odnose na odbrambenu i vojnu strategiju SAD objavljenih krajem oktobra, prenosi Si-En-EN.

Gildej je na skupu zatvorenom za javnost u sredu, sposobnost odvraćanja SAD u odnosu na Kinu uporedio sa brodom koji polako tone.

"Sporo tone, ali tone, jer u suštini oni primenjuju sposobnosti na terenu brže od nas", izjavio je načelnik komande koja nadgleda američki program nuklearnog oružja.

Talas zatvaranja baza i smanjenje budžeta za odbranu doveli su do toga da SAD zatvore mornarička brodogradilišta u vlasništvu vlade i sve više i više odgovornosti prenose na privatne izvođače.

Na taj način ostalo je mnogo manje objekata koji su sposobni za izgradnju ili održavanje ratnih brodova nego tokom prethodnih sukoba.

image